Hoe werkt de hartslagmeter op een smartwatch?

De hartslagmeter op je smartwatch is een van de handigste tools die je dagelijks bij je hebt. Je hartslag zegt veel over je conditie, de dingen die je doet, hoe je slaapt, en zelfs je algehele humeur. Maar hoe weet dat horloge wat je hartslag is, en hoe werkt de techniek erachter precies? Dat zoeken we uit in dit artikel.

Nieuwe smartwatch kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Hartslag

Je hartslag is natuurlijk de allerbelangrijkste lichaamsfunctie die je hebt. Niet zo gek dus dat we hem al eeuwenlang aan het meten zijn. Je kunt er namelijk een hoop aan af zien. Niet alleen of je een ultieme inspanning aan het doen bent, maar juist ook in rust. Daarom is het handig dat veel sporthorloges je hartslag op elk moment van de dag doormeten. Zo krijg je veel informatie over je eigen gezondheid. Maar hoe doen die horloges dat?

Hartslagmeter in smartwatch

De hartslagmeter in je smartwatch is een optische hartslagmeter. Dat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van licht. Groen licht, om precies te zijn, en dat is belangrijk. Het groene licht dat uit de onderkant van het horloge komt, kan namelijk vrij makkelijk door je huid gaan. Je bloed reflecteert een deel van dat licht weer terug naar een speciale sensor in het horloge. Je smartwatch kan daarna precies zien hoe vaak per minuut er nieuw bloed door je aderen wordt gepompt.

Hartslagmeter in hartslagband

Veel sporters, en dan vooral wielrenners, dragen liever een hartslagband. Dat is een elastieken band die je om je borstkas doet, met een hartslagmeter aan de voorzijde. Hoewel ook die hartslagmeter vaak lampjes heeft, werkt hij toch op een heel andere manier. Een hartslagband pikt namelijk elektrische signalen op die je lichaam verstuurt als je hart een slag maakt. Het is om die reden dat een hartslagband ook wat betrouwbaarder is dan een hartslagmeter in een horloge.

Smartwatch kopen

Bijna alle smartwatches en sporthorloges hebben tegenwoordig een hartslagmeter. Dat wil niet zeggen dat ze ook allemaal even goed werken, er zitten nogal wat verschillen in de kwaliteit van de metingen. Smartwatches hebben vaak veel andere functies die je gezondheid kunnen doormeten, zelfs tot aan een elektrocardiogram aan toe. Ook toe aan een smartwatch met hartslagmeter? Check alle verschillende opties op Kieskeurig.nl.