De belangrijkste sensoren in je smartwatch of wearable

Of je nu een smartwatch, fitnesstracker of ander soort wearable draagt, het apparaat zit boordevol sensoren die je leven een stukje makkelijker maken. Die gegevens kun je snel en simpel uitlezen via een app, en zo kun je elk moment van de dag - en nacht - je gezondheid en andere gegevens in de gaten houden. Dit zijn de meestgebruikte sensoren in een smartwatch of wearable.

Op zoek naar een smartwatch? Bekijk het aanbod

Bekijk

Hartslagmeter

De hartslagmeter is voor veel mensen de belangrijkste sensor in een wearable. Hij werkt door een groen licht uit de achterkant van de wearable door de huid te schijnen. Een deel van dat licht wordt geabsorbeerd, een deel wordt gereflecteerd, afhankelijk van de hoeveelheid bloed op die specifieke plek. Aan dat gereflecteerde licht kan de hartslag worden afgelezen. Hartslagmeters kunnen dag en nacht aan staan, al gaat dat natuurlijk wel ten koste van de accuduur.

GPS

GPS staat voor Global Positioning System, het systeem dat ook in navigatieapparatuur wordt gebruikt. Rond de aarde zweven tal van satellieten die signalen naar de aarde sturen. De GSP-ontvanger in een smartwatch leest die signalen uit, en kan op basis daarvan bepalen waar op de wereld je je bevindt. Dat gaat zo nauwkeurig dat je er prima een hardlooprondje mee kunt meten, en zelfs je snelheid kunt bijhouden. GPS zit overigens ook in de meeste smartphones ingebouwd.

Altimeter

Ga je de bergen in? Dan is een altimeter een leuke bijkomstigheid. Hoewel je via GPS ook redelijk nauwkeurig de hoogte kunt meten, ben je afhankelijk van het signaal, dat in de bergen niet altijd even goed is. Een altimeter gebruikt luchtdruk om de hoogte ten opzichte van zeeniveau te bepalen. Op hoogte weegt de lucht die op je rust minder, en dat kun je aflezen via je smartwatch. Samen met een GPS-meting kun je dus een 3D-weergave maken van je positie.

Smartwatch kopen

Ben je toe aan een (nieuwe) smartwatch? Los an bovenstaande sensoren zijn er nog wat dingen waar je op moet letten als je er een gaat kopen. Het merk bijvoorbeeld: een smartwatch van hetzelfde merk als je smartphone is meestal een goede keuze. Apple en Samsung zijn de bekendste merken, maar veel techbedrijven maken inmiddels wearables. Op Kieskeurig.nl vergelijk je de prijzenen specificaties van alle populaire smartwatches snel en gemakkelijk met elkaar.