Smartwatches: dit kunnen ze tegenwoordig

Smartwatches worden ieder jaar beter, sneller en vooral slimmer. Waar je op de eerste generaties nog blij was met een hartslagmeter, kun je tegenwoordig een volledig hartfilmpje laten maken. Maar er zijn meer toffe dingen die de nieuwe generatie smartwatches kan doen. In dit artikel zetten we ze op een rij.

Smartwatch kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

ECG

Dat een smartwatch in 2023 een heus hartfilmpje zou maken, hadden ze bij de eerste aankondigingen vast niet verwacht. Toch is de functie inmiddels in meerdere smartwatches ingebouwd. ECG staat voor electrocardiogram. Met een ECG krijg je een gedetailleerd beeld van je hartslag, veel nauwkeuriger dan met de led-verlichting die de meeste smartphones gebruiken. Als je hartslag boven of onder een bepaald niveau komt, krijg je meteen een melding.

Betalen

Nederlanders houden van pinnen, en helemaal van contactloos pinnen. Even snel je pinpas of je smartphone tegen het apparaat houden, en je kunt weer door. Ideaal voor onze drukke levens, maar je smartwatch kan daar ook een rol in spelen. De meeste smartwatches beschikken over een NFC-chip, waarmee je onder andere online betalingen kunt doen. Stel de app in op je smartwatch en je kunt altijd even snel boodschappen doen, zelfs als je je portemonnee én telefoon thuis hebt laten liggen.

fcnjirpdbeog1mv3kt5t

De eerste keer dat valdetectie op smartwatches opdook, was niet iedereen meteen van het nut overtuigd. Toch is de functie inmiddels op de meeste nieuwe slimme horloges terug te vinden. En dat is niet voor niets. Natuurlijk heeft de oudere generatie er baat bij, maar ook sportievelingen van welke leeftijd dan ook kunnen de functie goed gebruiken. We gaan er niet vanuit, maar mocht je dan een keer van je fiets vallen of aangereden worden, is hulp in elk geval nabij.

Smartwatch kopen

Wil je een smartwatch kopen? Ae bekendste smartwatch is de Apple Watch. Die is er in verschillende versies, en de meest uitgebreide kost tot wel 1000 euro. Samsung is een grote concurrent, met de Galaxy Watch, waar ook veel verschillende versies van zijn. Ook bedrijven die je meer met sport associeert maken slimme horloges, zoals Garmin, maar inmiddels hebben de meeste smartphonemakers wel een smartwatch in het repertoire. Kwesties van kiezen, dus.