Zijn Chinese smartphones interessant voor mij?

Hoewel de bekendste smartphonemerken Samsung en Apple zijn, wordt de markt overspoeld door smartphones van Chinese merken: Chinaphones. Sommige merken zoals Huawei, Xiaomi, OnePlus ken je al. Oppo en TCL proberen ook voet aan de grond te krijgen… En er zijn zelfs nog talloze Chinese merken die hier (nog) niet actief zijn.

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk het aanbod

Bekijk

Opkomst van Chinese merken

Eigenlijk is het niet zo gek dat Chinese smartphonemerken de markt bestormen. Niet alleen omdat het een lucratieve markt is, maar vooral omdat eigenlijk vrijwel alle smartphones al in China geproduceerd worden, ook van niet-Chinese merken. De Chinese fabrikanten domineren niet alleen de lokale markt, maar ook de Indische en Indonesische, wat enorme financiële slagkracht geeft om ook voet aan de grond te krijgen op de Westerse markt.

Unieke eigenschappen Chinaphones

De reden waarom de Chinese smartphones zo ongekend populair zijn is makkelijk te voorspellen: het prijskaartje onderaan een indrukwekkende specificatielijst. Qua onderdelen wordt hetzelfde geboden als luxemerken. Andere merken kunnen zulke prijzen niet bijbenen. Maar het zijn de Chinese merken die doorgaans de software niet bij kunnen benen, waardoor de update-ondersteuning, Android-skins weer achterlopen op bijvoorbeeld Samsung en Google. Hetzelfde geldt voor de camera’s: de specslijst wordt opgefleurd met talloze lenzen. Door matige beeldverwerkingssoftware loopt de beeldkwaliteit doorgaans wat achter.

Prijsverschil

Verschil met bijvoorbeeld Apple is dat de Chinese fabrikanten de productie van smartphones in eigen beheer hebben, in eigen Chinese fabrieken. Kosten worden gedrukt op de productie, maar ook met de software- en updates. Hierdoor kan een fors prijsverschil gemaakt worden, waardoor je voorop loopt met indrukwekkende specificaties voor een lage prijs.

Ontwikkelingen Huawei

De bekendste (gevallen) Chinese smartphonefabrikant is Huawei. Er is een groot wantrouwen jegens Chinese fabrikanten, vanwege spionage-angsten door het Chinese regime dat de fabrikanten hiertoe kan dwingen. Huawei is kop van jut, maar de angst richt zich ook op andere fabrikanten zoals Xiaomi en ZTE. Huawei kreeg een handelsembargo, waardoor ze geen Google diensten meer kunnen leveren. Het is niet ondenkbaar dat andere Chinese merken volgen.