Usb-c: de voor- en nadelen van de universele aansluiting

Usb-c is al jarenlang de standaard die gebruikt wordt om de meeste smartphones op te laden, en ook steeds meer laptops hebben tegenwoordig een usb-c-aansluiting. Maar niet alles is helemaal koek en ei. De standaarden wisselen nogal, en er zitten wat haken en ogen aan. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van usb-c.

Nieuwe smartphone kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is usb-c?

Usb-c staat voor Universal Serial Bus, type C. De ‘oude’ usb-aansluitingen die je kent van talloze kabels werkten prima, maar ze werden relatief traag. Mede daarom is usb-c in het leven geroepen, een nieuwe versie van de standaard die snelle bestandsoverdracht en razendsnel opladen mogelijk maakt. Veel recente smartphones maken gebruik van de standaard, en zelfs de nieuwe generatie iPhones is eindelijk gezwicht voor het gemak van usb-c.

Voordelen usb-c

Usb-c heeft vele voordelen. Opladen gaat behoorlijk veel sneller dan via micro-usb, de standaard die voorheen in de meeste smartphones werd gebruikt. Ook kun je bestanden veel sneller van het ene naar het andere apparaat overzetten. Anders dan de gewone usb-aansluitingen kan usb-c HDMI, DisplayPort en Thunderbolt ondersteunen, zodat je ook bijvoorbeeld monitoren aan je laptop kunt koppelen, zelfs terwijl je het apparaat op dat moment met dezelfde kabel oplaadt.

Nadelen usb-c

Een van de grote nadelen is dat ‘usb-c’ op zichzelf eigenlijk niet zoveel betekent. Er zijn verschillende soortenen protocollen, die het allemaal wat onduidelijk maken. Sommige versies ondersteunen HDMI, andere niet; sommige bieden snelladen aan, andere niet. Ook is het zo dat wat oudere accu’s niet gemaakt zijn om razendsnel op te laden, en ook als je telefoon het wel ondersteunt, kan het op de lange termijn nadelig uitpakken voor je batterijduur.

Smartphone met usb-c kopen

Zoals gezegd hebben de meeste nieuwe, iets duurdere smartphones tegenwoordig een usb-c-aansluiting. Bekende modellen van Samsung en andere Android-fabrikanten omarmen de standaard al jaren. Hoewel in MacBooks ook al jaren de standaard, is pas de laatste generatie iPhones eindelijk voorzien van een usb-c-aansluiting. Gebruik de filteropties aan de linkerkant van de website van Kieskeurig.nl om alle smartphones met usb-c-aansluiting te vinden.