Tips om je smartphone veilig te gebruiken

Je smartphone is het belangrijkste apparaat dat je op dagelijkse basis gebruikt. Er staat veel gevoelige informatie op opgeslagen, je regelt er je bankzaken mee en je hebt privégesprekken die privé moeten blijven. Hoog tijd dus voor wat tips om je smartphone zo veilig mogelijk te gebruiken.

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk het aanbod

Bekijk

Systeemupdates

Het besturingssysteem van je smartphone wordt, in elk geval de eerste jaren, continu geüpdatet. Hackers leren steeds bij, dus het is zaak dat de maker van de systeemsoftware ze een stapje voor blijft. Dat doet het ene merk beter dan het andere, maar je hebt volgens de wet recht op een redelijke perdiode van beveiligingsupdates, al is er geen officiële tijdspanne aan geknoopt. Geeft je smartphone aan dat er een update klaar staat? Neem dan meteen even de tijd om ‘m te installeren, dat kan je een hoop last besparen.

VPN

Een VPN is een goede manier om je online privacy te waarborgen. VPN staat voor Virtual Private Network, oftewel een virtueel privénetwerk. Met een VPN wordt bepaalde informatie, zoals je IP-adres en je locatie, onherkenbaar gemaakt, omdat je internetverkeer door zo’n virtueel wordt gesluisd. Op die manier kun je websites bezoeken zonder dat de systeembeheerder kan zien wie en waar je bent, maar het helpt ook om bijvoorbeeld goedkopere vliegtickets te kunnen boeken.

Tweetrapsverificatie

Tweetrapsverificatie of 2FA is een manier om zowel je hardware als je software extra te beveiligen. Zo kan iemand niet je telefoon unlocken als je ‘m kwijt bent, en worden je belangrijke inloggevens beschermd, zelfs als die per ongeluk gelekt worden. 2FA kun je in veel apps en websites aanzetten: vaak krijg je een code op je telefoon of in je mailbox die je kunt invullen om te bewijzen dat jij het bent. Bij hardware kun je denken aan een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning.

End-to-end-encryptie

End-to-end-encryptie of -versleuteling zorgt ervoor dat een bericht, foto, video of zelfs een videocall alleen kan worden ingezien door degene voor wie het is bedoeld. Een bericht wordt via een speciale sleutel op slot gezet, en alleen je gesprekspartner heeft dezelfde sleutel waarmee het bericht kan worden vrijgegeven. Diensten als WhatsApp bieden standaard end-to-end-encryptie aan. Bij andere diensten, zoals Facebook en Instagram, kun je het aanzetten in de instellingen.