Smartphone: maak de beste foto’s met je telefoon

Ook zonder uitgebreide spiegelreflexcamera of systeemcamera kun je prima foto’s maken, en wel met je smartphone. Om het beste uit de camera op je mobiele telefoon te halen, moet je wel op een paar dingen letten. In dit artikel leggen we uit welke instellingen je nodig hebt en geven we tips over het maken van mooiere foto’s.

Toe aan een nieuwe smartphone? Bekijk het aanbod

Bekijk

Schone lens

Misschien wel de meest vergeten tip van allemaal: zorg voor een schone lens. Je smartphone zit de hele dag in je broekzak of tas, en bovendien heb je ‘m vaak in je handen. Daardoor komen er na verloop van tijd stukjes stof, vuil en vingerafdrukken op de lens. Dat zorgt voor minder goede foto’s, dus zorg ervoor dat je je lens schoonmaakt voor je een foto neemt. Dat kan met een speciaal lensdoekje, maar met elk zacht, schoon oppervlak kun je je lens weer netjes maken.

Scherpe instellingen

Smartphones zijn tegenwoordig bijzonder slim, en dat komt ook tot uiting in het maken van foto’s. Vaak wordt er zelfs al wat nabewerking toegepast, zodat je foto meteen mooier lijkt. Duik eens in de instellingen van je camera-app, en probeer wat dingen uit. Het loont ook om vlak voor je op de knop drukt even op je scherm te tikken, op het belangrijkste punt in je foto. Je telefoon zorgt er dan voor dat de camera zich op dat punt scherpstelt.

Niet zoomen, flitsen en bewegen

Beweging is in de meeste gevallen funest voor een foto, tenzij je het expres doet, natuurlijk. Zorg ervoor dat je telefoon niet beweegt, desnoods met een statief - of gebruik de zelfontspanner. Smartphonecamera’s kunnen tegenwoordig wel tientallen keren inzoomen, maar omdat het hier digitale zoom betreft, wordt de kwaliteit van je foto er minder van. Ook de flitser is vaak geen goed idee: foto’s in het donker worden er niet per se mooier van, en overdag heb je ‘m sowieso niet nodig.

Beste smartphone-camera

De kwaliteit van smartphonecamera’s verschilt nogal. Samsung en Apple staan bekend om hun goede camera’s in telefoons, vooral bij de duurdere modellen. Als je fotografie belangrijk vindt, loont het de moeite goed te kijken welke camera of camera’s er ingebouwd zijn. Lees reviews, bekijk voorbeelden en gebruik vooral je gezonde verstand. Op Kieskeurig.nl kun je smartphones vergelijken op basis van camera-opties als autofocus, multishot en een dubbele camera.