Dit is de basis van je slimme huis

Alles wordt slimmer, ook je woning. Met een smart home geef je bepaalde taken uit handen: je kunt je lampen, thermostaat en andere apparaten bedienen met je telefoon of zelfs met je stem. Wat heb je nodig om van jouw huis een slim huis te maken? In dit artikel duiken we in de basis van je smart home, en de producten die je daarvoor nodig hebt.

Ook je huis slimmer maken? Eerst een smartphone

Bekijk

De kern: de slimme assistent

Elk slim systeem moet aansturing hebben. Daarvoor is de slimme assistent op je smartphone uitermate geschikt. Voor Android-telefoons is dat doorgaans de Google Assistent, het centrale aanstuursysteem van Google. Voor iPhones is er Siri, de slimme assistent van Apple. Ze verschillen wat in de details, maar in grote lijnen komen ze goed overeen: beide zijn gebouwd om slimme apparaten te bedienen en bepaalde taken te automatiseren.

Smart speakers

Maar zelfs als je je telefoon niet altijd en overal bij de hand hebt, wil je alsnog je slimme huis kunnen bedienen. Daar komen slimme speakers om de hoek kijken. Slimme speakers als de Nest Home van Google, de HomePod van Apple of een speaker van een derde partij spelen niet alleen muziek af, ze hebben een slimme assistent ingebouwd. Op die manier hoef je alleen maar iets hardop te zeggen, en het wordt voor je geregeld. En je hoeft niet eens van de bank te komen!

Slimme lampen

Je lampen aan- en uitzetten met alleen je telefoon of stem is een van de handigste functies van je slimme huis. Philips Hue is het bekendste systeem, maar veel fabrikanten bouwen slimme functies in hun bolletjes. Via de assistent op je telefoon of via je slimme speaker kun je de lampen aan- en uitzetten, feller laten branden of juist dimmen, of zelfs de kleur veranderen. Ook kun je routines aanmaken, zodat je lamp automatisch aangaat als je wekker gaat.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is niet alleen leuk, het is ook goed voor je portemonnee. Ben je de hele dag buiten de deur? Dan kun je je thermostaat makkelijk helemaal uitzetten. Voor je weer naar huis gaat druk je op een knop op je telefoon, en het is weer lekker warm als je je huis binnen loopt. Ook hier kun je instellen dat de thermostaat aanslaat, bijvoorbeeld een halfuurtje voor je wakker wordt. Minder gedoe, én je bespaart ook nog eens energie.