Alles over de nieuwe Samsung Galaxy S22-serie

De nieuwe smartphones van Samsung in de Galaxy S22-serie doen vooral denken aan andere toestellen. De serie bestaat uit drie smartphones: de reguliere Samsung Galaxy S22, de grotere Galaxy S22+ en de Galaxy S22 Ultra, die zowel ultragroot als ultraprijzig is. Dat de smartphones aan andere toestellen doen denken, betekent niet dat er geen interessante ontwikkelingen te vermelden zijn.

Op zoek naar de beste smartphone?

Bekijk

Galaxy Note heropgeleefd

De Ultra-uitvoering springt het meest in het oog, omdat deze doet denken aan de Galaxy Note van weleer. Om de spotlight op de nieuwe smartphones met vouwbaar scherm te zetten maakte de Note plaats. Trouwe gebruikers van de Note kunnen nu de Galaxy S22 Ultra op het verlanglijstje zetten: het is het krachtigste en grootste toestel met de beste cameramogelijkheden… Maar hij komt ook met een stylus die je in de behuizing steekt en een groot vlak schermoppervlak voor het pennetje.

21 of 22?

De vorig jaar geïntroduceerde Galaxy S21-serie bestond ook uit drie smartphones: regulier, plus en ultra. Laatstgenoemde viel het meest op. De Galaxy S22 en Galaxy S22+ zijn juist op hun beurt haast niet te onderscheiden van de S21 en S21+. Natuurlijk, het scherm, de camera’s en chipset zijn allemaal wat beter. Maar dat was het eigenlijk wel, zelfs het ontwerp is nagenoeg gelijk. Voor jou alleen maar een voordeel: zowel toestellen uit de S21- als de S22-serie zijn goede keuzes. Meer keuze, meer vergelijkingsmogelijkheden om de beste smartphone voor jou uit te zoeken.

Ondersteuning

Toch wist Samsung zijn concurrentie het nakijken te geven. Veel, met name Chinese, Androidfabrikanten laten gebruikers in de kou staan als het aankomt op ondersteuning. Gelijktijdig met de S22-serie maakte Samsung bekend dat het toestellen (ook in de S21-serie, Flip3 en Fold3) vier versie-updates kunnen verwachten en minimaal vijf jaar veiligheidsupdates. Zo zorgt Samsung ervoor dat je met je Galaxy-smartphone de komende jaren voorop blijft lopen qua nieuwe (veiligheids)functies.

Kleinere accu

Toch is er één eigenschap die ervoor kan zorgen dat je Galaxy S22 na enkele jaren versleten is. Opvallend genoeg heeft Samsung ervoor gekozen een kleinere accu te plaatsen in de nieuwe S22-serie ten opzichte van vorige generatie. Hoewel Samsung claimt dat de chipset van de Galaxy S22 zuiniger werkt, is de formule eenvoudig: hoe kleiner de accu, hoe sneller deze slijt. Met een smartphone in deze prijsklasse wil je lang doen, en dat kan ook. Maar houd er wel rekening mee dat (afhankelijk van je gebruik) je wellicht de accu na enkele jaren beter kunt vervangen.