Welk scheerapparaat is geschikt voor jou?

Er zijn verschillende soorten scheerapparaten. Welke bij jou past, hangt af van een aantal factoren: je type baardgroei, de vorm van je gezicht, het einderesultaat waar je naar op zoek bent, en natuurlijk ook gewoon wat je zelf fijn vindt. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten als je een nieuw scheerapparaat gaat kopen.

Roteren of een scheerblad? Bekijk de opties

Bekijk

Roterend scheren met een kopsysteem

De eerste soort scheerapparaat is de scheermachine met een roterend kopsysteem. Dit zijn meestal drie, soms meer, draaiende messen die in de vaak beweeglijke kop zijn verwerkt. Met die roterende mesjes kun je vrij glad scheren, al is dat wel afhankelijk van het scheerapparaat en je eigen baardgroei. Het grote voordeel van de beweeglijke kop is dat je overal makkelijk bij kunt zonder dat je het risico loopt dat je jezelf snijdt. Deze apparaten gaan lang mee, zelfs met de mesjes kun je ruim een jaar doen.

Scheerapparaten met scheerblad

Scheerapparen met scheerblad werken meer zoals een scheermesje, of eigenlijk meer als een tondeuse. Het scheerblad is een rechte lijn, dus je bent wat minder flexibel dan met een roterende kop. Het grote voordeel van scheerapparaten met scheerblad is dat je opzetstukjes kunt gebruiken. Wil je je dus wel scheren, maar hoef je niet helemaal een gladde kun te hebben? Dan is een scheerapparaat met scheerblad de juiste keuze voor jou.

Jouw type baardgroei

Je type baardgroei is belangrijk voor de keuze van je scheerapparaat. Met gemiddelde baardgroei kun je eigenlijk met elk apparaat wel uit de voeten. Heb je zware baardgroei? Let er dan op dat je scheerapparaat genoeg vermogen heeft, om te voorkomen dat de mesjes blijven haken in je baard. Met een lichte baardgroei kun je juist beter een apparaat met laag vermogen gebruiken: zo voorkom je dat je je huid overbelast.

Accessoires

Net als veel apparaten hebben ook scheerapparaten allerlei accessoires. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de opzetstukken voor je scheerblad, nieuwe scheerkoppen of extra scherpe mesjes. Ook opladers en docking stations zijn handige extra’s: je wil ’s ochtends natuurlijk niet met een lege accu zitten. Denk ook aan olie of spray om je mesjes te reinigen, of om de onderdelen soepel te houden.