Hoe scheer ik met een scheerapparaat?

Scheren met een scheerapparaat is net even anders dan met een scheermes. Het voordeel van een scheerapparaat is vooral het gebruiksgemak, waarbij je er zelfs voor kunt kiezen om droog – zonder scheerschuim te scheren. Hoe je het beste te werk gaat met een scheerapparaat leggen we je uit, ongeacht of je scheert met een scheerbladapparaat of een scheerkopapparaat.

Op zoek naar het beste scheerapparaat?

Je vindt deze hier

Was eerst goed je gezicht

Voordat je je scheerapparaat tevoorschijn haalt is het van belang je gezicht goed te reinigen. Zo heb je geen vuil wat de huid extra kan irriteren of ontsteken. Door warm water te gebruiken gaan de poriën van de huid openstaan en komen de baardhaartjes omhoog. Zorg er natuurlijk ook voor dat je scheerapparaat een scherpe scheerkop heeft (doorgaans vervang je deze ongeveer iedere twee jaar) en ook schoon is.

Welke scheertechniek?

Heb je een scheerapparaat met een scheerblad (wat een beetje oogt als een tondeuse), dan geldt de aloude scheerregel die je van het scheermes ook kent: scheer niet tegen de haarrichting in. Dat voorkomt een hoop irritatie. Heb je een scheerkopapparaat, waarbij meerdere ronde scheerkopjes draaiend hun werk doen, dan kun je het apparaat met een draaiende beweging over je baard halen. Scheer je een langere baard af, dan kun je deze beter eerst even trimmen om daarna te scheren.

Nat of droog scheren?

Heb je haast? Of ben je gewoon geen ochtendmens? Dan kun je het scheerapparaat gerust op een droge huid zetten. Heb je een waterbestendig scheerapparaat en de tijd, dan is nat scheren een betere optie omdat het huidirritatie voorkomt. Je kunt hiervoor scheerschuim gebruiken, maar ook gewoon je scheerapparaat onder de douche erbij pakken. Hierbij kan het helpen een spiegeltje te pakken, zodat je geen plekjes vergeet.

Huidirritatie voorkomen

Een gezichtshuid kan snel geïrriteerd raken, zelfs als je nat scheert met een nieuwe scheerkop. Door niet te hard te drukken en niet onnodig vaak over dezelfde plek heen te scheren voorkom je irritatie. Ook is de nazorg van belang. Reinig je gezicht na het scheren en zorg voor hydraterende crème en aftershave.