Waar kan je het beste je router neerzetten?

Met alle laptops, smartphones en slimme apparaten in je huis, is een goede internetverbinding natuurlijk een must. Niet zo handig dus als het signaal van je router niet overal even sterk is. Met de tips in dit artikel weet je precies waar je je router neer moet zetten, en wat je kunt doen als dat nog niet genoeg is.

Router kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Open plek

Net als alle andere vormen van straling heeft ook het draadloze internetsignaal last van obstakels. Zorg dus dat je je router op een open plek neerzet. Als je hem bijvoorbeeld in een tv-kast zet, kan het signaal zich niet goed verspreiden, met lagere snelheden en een minder goed bereik tot gevolg. Het liefst zet je je router bovenop een kastje, niet meteen tegen de muur aan. Heb je een router met antennes? Richt die dan naar verschillende hoeken van de kamer.

Centrale plek

Wifi is straling, net als warmte, en daarvan weet je dat het bereik niet al te groot is: een kampvuur is gloeiend heet op korte afstand, maar verder weg voel je er bijna niks meer van. Zo werkt het met het internetsignaal ook. Hoe verder je van de router af bent, des te zwakker is het signaal, en des te lager de snelheid. Zet de router dus op een centrale plek in je huis: de middelste verdieping, bijvoorbeeld in de computerkamer. Je router in de meterkast zetten is geen goed idee.

Repeaters

Woon je in een groot huis, of houden je muren het signaal tegen? Dan is het het waard om een wifi-repeater te overwegen. Een repeater is een klein apparaatje dat je aansluit op het stroomnetwerk. Je verbindt de repeater met je thuisnetwerk. Het draadloze signaal wordt opgevangen, eventueel versterkt, en opnieuw doorgestuurd. Zo kan je grotere afstanden overbruggen zonder verlies van signaal. Helemaal ideaal is een mesh-netwerk, dat bestaat uit meerdere mini-routers die overal in huis voor snel internet zorgen.

Router kopen

Ga je een router kopen? Let dan in eerste instantie op de snelheid van de gegevensdoorvoer op de verschillende banden: hoe hoger dat getal, des te sneller je internetverbinding. Bekijk ook of je router op meerdere banden kan uitzenden: 2,4 GHz en 5 GHz zijn vaak standaard, in sommige gevallen komt daar de 6 GHz-band ook nog bij. Voor een lijst met alle routers, hun specificaties, de prijzen en de winkels waar je ze kunt kopen kijk je natuurlijk op Kieskeurig.nl.