De beste tips voor je robotstofzuiger

Stofzuigen is zeker niet het leukste klusje, maar het moet toch gebeuren. Of niet? Een robotstofzuiger neemt je die vervelende taak (deels) uit handen. Er zijn verschillende soorten en maten, elk met hun eigen functies en voor- en nadelen. In dit artikel geven we je handige tips voor het kopen en gebruiken van een robotstofzuiger.

Robotstofzuiger kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is een klein, doorgaans plat en rond apparaat dat de rol van je gewone stofzuiger kan overnemen. Je zet ‘m aan, en kunt dan zelf een ander klusje gaan doen. Je kunt hem ook prima aanzetten als je aan het werk bent, of zelfs ‘s nachts. Robotstofzuigers werken niet zo goed als gewone stofzuigers, dus je zal toch af en toe zelf ook nog even aan de slag moeten, maar voor even tussendoor is een robotstofzuiger een ideale oplossing.

Slim of niet?

Sommige robotstofzuigers zijn slim. Dat wil zeggen dat ze geleverd worden met een app waarmee je het apparaat kunt bedienen. Ook kun je routes inplannen die de stofzuigers daarna neemt. Bovendien kun je instellen dat de robotstofzuiger op bepaalde tijden zelf begint, en nadien weer terugkeert naar zijn oplaadstation. Het voordeel van zo’n slimme zuiger is dat je er echt geen omkijken aan hebt als hij eenmaal aanstaat, maar ze zijn wel een stuk duurder.

Bedrijfstijd

De bedrijfstijd geeft aan hoe lang een robotstofzuiger aan het werk kan zijn voor de accu leeg is. Het gemiddelde van alle stofzuigers is ongeveer een uur: sommige zijn na drie kwartier al leeg, andere kun je met gemak twee uur lang gebruiken. Heb je een flink huis? Denk dan goed na over de bedrijfstijd, want anders moet je als je thuiskomt alsnog zelf aan de slag. Sommige robotstofzuigers hebben een eigen oplaadstation, zodat je niet met kabels in de weer hoeft.

Robotstofzuiger kopen

Wil je een robotstofzuiger kopen? Los van bovenstaande punten zijn er nog wat zaken waar je op moet letten. Het merk kan belangrijk zijn: Roomba is de bekendste, maar ook Neato, Rowenta en Xiaomi maken robotstofziuigers. Let ook even op het geluidsniveau: dat is meestal meer dan 60 db, maar hoeveel meer verschilt nogal. Ga je je keuze nog maken? Op Kieskeurig.nl vergelijk je snel en makkelijk alle robotstofzuigers met elkaar.