Verschil tussen draadloze muis en Bluetooth-muis

De draadloze muis kennen we inmiddels allemaal, al vele jaren lang. En we kennen ze vooral ook als muizen waarbij een klein USB-dongeltje hoort. Precies dat kleine onderdeel maakt ze wat onpraktisch, want dat raakt bij mobiel gebruik nogal eens verloren. Gelukkig is er tegenwoordig de Bluetooth-muis.

Op zoek naar een nieuwe muis? Bekijk het aanbod

Bekijk

Dongle-jungle bij draadloze muizen

Vrijwel elke laptop en tablet (en veel pc’s) hebben Bluetooth standaard aan boord tegenwoordig. Dat Bluetooth kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld een handsfree-setje in ’t oor. Of koppel er een draadloos toetsenbord aan. Luister naar muziek via Bluetooth-speakers. Kortom: mogelijkheden genoeg. En zoals dat toetsenbord al een beetje aangeeft, kan Bluetooth ook prima ingezet worden voor draadloze bedieningsapparatuur. En dat werpt vanzelfsprekend direct de vraag op waarom het overgrote deel van de draadloze muizen niet rechtstreeks met Bluetooth communiceert. Nee, in plaats daarvan krijg je er veelal zo’n onhandig dongletje bij. Eenmaal in een vrije USB-poort geprikt kan er dan – vaak na een of andere koppelactie, zie handleiding – gemuisd worden. Wat die dongles extra triest maakt, is dat het vaak ‘aangepaste’ Bluetooth-modules zijn die met een bepaalde muis of een bepaald merk werken. Dat deze toch wat wonderlijke constructie wordt aangehouden, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat fabrikanten dan geen Bluetooth-rechten hoeven af te dragen. En – misschien nog wel belangrijker – jou als gebruiker binnen het ecosysteem van het merk houden.

Echte Bluetooth-muizen

Gelukkig zijn er ook steeds meer échte Bluetooth-muizen te vinden. De prijzen daarvan liggen over het algemeen iets hoger dan die van ‘normale’ draadloze muizen. Staat tegenover dat ze ook veel voordelen hebben. Je kunt ze namelijk koppelen aan vrijwel iedere computer, laptop en tablet met ingebouwd Bluetooth. Het is een trend die min of meer ingezet is door Apple, waarbij geldt dat al hun draadloze bedieningsapparaten gebruik maken van standaard Bluetooth. Ideaal, geen gedoe met op zoek gaan naar dat verdraaide dongle-ding dat weer eens op een onmogelijke plek onderin de tas verzeild geraakt is bijvoorbeeld. Verder geldt dat het lekker universeel is. Een Bluetooth-muis voelt zich gekoppeld aan elk systeem thuis.

Koppelen zonder koppelstukken

Er zijn ook andere voordelen. Heb je bijvoorbeeld een iPad, dan kunnen de meeste meer recente exemplaren daarmee overweg met muisbediening. Handig, want zo maak je van elke iPad in een handomdraai een laptop. Je kunt desgewenst een bekabelde muis gebruiken, daarvoor heb je dan wel een USB-C naar USB-A of Lightning naar USB-A convertertje nodig. In geval je een traditionele niet-Bluetooth draadloze muis gebruikt, moet je daar dan weer de draadloze dongle inprikken. Kortom: dat is een recept voor ellende, want dongles zijn nou eenmaal verliesgevoelig onderweg. Verder kunnen we uit ervaring stellen dat niet alle Bluetoothloze muizen – bedraad of draadloos – even nauwkeurig werken op de iPad. De Bluetooth-muis doet dat wel, en dat zonder allerlei benodigde verloopjes.

Trefzeker

Een Bluetooth-muis koppel je snel en eenvoudig aan je apparaat, op dezelfde manier als dat je bijvoorbeeld een draadloze hoofdtelefoon koppelt. Zet de muis in pairing-modus (zie handleiding) en ga op je iPad (die nemen we maar even als voorbeeld) naar de app Instellingen. Klik daarin op Bluetooth en je ziet je muis als het goed is als nieuw gevonden apparaat verschijnen. Tik op de nieuweling en volg eventuele koppelinstructies (als het een toetsenbord is in plaats van een muis, dien je soms een code in te tikken). Klaar, je kunt aan de slag met de muis. Het werkt op soortgelijke manier bij andere besturingssystemen, sla er desnoods de hulp betreffende Bluetooth nog even op na. Is de muis eenmaal gekoppeld, dan heb je er geen omkijken meer naar. Aardig detail: veel (maar niet alle, opletten voor aankoop als je dit wilt dus) Bluetooth-muizen kunnen gekoppeld worden aan meerdere apparaten. Zo kun je de muis dan én op je laptop én op je tablet gebruiken; een knopje voor schakelen tussen de gekoppelde apparaten is dan beschikbaar.