Stoomoven ontkalken: hier moet je op letten

Is het tijd om je stoomoven te ontkalken? Negeer de melding op het apparaat dan niet! Het is voor de werking van je stoomoven namelijk belangrijk het apparaat af en toe te ontkalken. Wij leggen je graag uit hoe je dat precies doet.

Op zoek naar een nieuwe stoomoven? Bekijk het aanbod

Bekijk

Waarom moet je je stoomoven ontkalken?

Omdat er kalk in water zit, zal er op den duur kalkaanslag ontstaan in je stoomoven. Deze kalkafzetting vindt plaats in het waterreservoir, waardoor het apparaat kan blokkeren en zelfs kapot kan gaan. Aangezien kalkvorming slecht is voor je stoomoven, doe je er goed aan het apparaat af en toe te ontkalken. Wanneer je je stoomoven kalkvrij houdt, gaat het apparaat langer mee en verbeteren de prestaties, zo verbruikt het apparaat bijvoorbeeld minder energie omdat hij gemakkelijker op temperatuur komt.

Hoe vaak moet je je stoomoven ontkalken?

Nu je weet dat je je stoomoven af en toe moet ontkalken, is de volgende vraag natuurlijk hoe vaak je dat precies moet doen. Een eenduidig antwoord op die vraag is helaas lastig te geven. Dat is namelijk grotendeels afhankelijk van de hardheid van het water in jouw omgeving. Hoe harder het water, hoe vaker je je stoomoven zal moeten ontkalken. Gelukkig geven de meeste stoomovens zelf aan wanneer het tijd is om ze te ontkalken. Tussentijds ontkalken is niet nodig.

Hoe moet je je stoomoven ontkalken?

Net zoals dat de meeste stoomovens zelf aangeven wanneer het tijd is om ze te ontkalken, hebben ze ook een automatisch programma om dit klusje te klaren. Meestal is dat zo simpel is het selecteren van de juiste optie in het menu. Haal vervolgens het waterreservoir uit het apparaat en vul dat met ontkalkingsmiddel, eventueel aangevuld met water. Plaats het waterreservoir terug en laat het programma zijn werk doen. Is het programma afgelopen? Spoel het waterreservoir dan goed uit voordat je ‘m opnieuw vult met water.

Gebruik een speciaal ontkalkingsmiddel

Gebruik om je stoomoven te ontkalken altijd een middel dat speciaal ontwikkeld is voor stoomovens. Op die manier weer je zeker dat het middel veilig is voor je gezondheid, en dat het geen gekke geurtjes of smaak achterlaat. Laat je niet verleiden om zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld azijn, aangezien dit het rubber in de stoomoven kan aantasten. Aangezien de manier van schoonmaken en ontkalken per apparaat verschilt, doe je er sowieso goed aan de handleiding te raadplegen voor de beste schoonmaaktips.