Objectieven: welke lens koop je voor je digitale camera?

Met een digitale camera, of het nu een systeemcamera of een spiegelreflexcamera is, maak je de mooiste foto’s. Belangrijk is daarbij wel dat je een goede lens gebruikt. Lenzen of objectieven zijn er in verschillende soorten en maten, en verschillen per doeleinde. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe lens.

Op zoek naar een nieuwe lens? Bekijk het aanbod

Bekijk

Merken

Allereerst is het merk belangrijk. Niet iedere lens past zomaar op iedere camera, al is er wel wat overlap. Ook binnen de verschillende merken zijn er nog verschillende lensvattingen, waardoor niet elke lens zomaar op een camera van hetzelfde mark past. De bekendste merken die objectieven maken zijn Canon, Sony en Nikon, maar ook andere bedrijven als Sigma, Fijufilm, Tamron en Olympus bouwen lenzen. Check goed de specificaties van je camera, dan weet je zeker dat ‘ie past.

Type

Er zijn verschillende type lenzen. Zo zijn er lenzen met een vast diafragma, maar ook zoomlenzen, waarmee je verder weg kunt kijken. Een telelens is daar het ultieme voorbeeld van. Andersom zijn er macrolenzen, die speciaal zijn gebouwd om kleine objecten van zeer dichtbij toch scherp op de foto te krijgen. Een groothoeklens zorgt ervoor dat je een groter oppervlak kunt zien, terwijl een fisheye-lens daar nog eens een schapje bovenop doet.

Diafragma

Het diafragma is de opening in de lens waardoor voor een bepaalde tijd licht doorheen wordt gelaten als je een foto neemt. Hoe kleiner het diafragma, des te meer scherptediepte er te onderscheiden is in de foto. De grootte van het diafragma wordt aangegeven met het f-getal: hoe kleiner de opening, hoe hoger dat getal. Een hoog f-getal betekent dus een grote scherptediepte. Er zijn lenzen met enevast diafragma, maar ook lenzen waarbij het diafragma kan worden versteld.

Prijs

Een objectief is niet goedkoop. Voor een lens van goede kwaliteit betaal je al snel enkele honderden euro’s, maar lenzen van meer dan duizend euro zijn zeker geen uitzondering. Het is het wel waard om erin te investeren, want een goede lens maakt je foto duidelijk mooier. Op Kieskeurig.nl vergelijken we alle lenzen, gefilterd op basis van prijs, merk, type, en nog veel meer. Zo kies je altijd het objectief dat past bij jouw fotografie.