Navigatiesysteem kopen? Hier moet je op letten

Een goed navigatiesysteem is altijd fijn om in de auto te hebben. Moderne auto’s hebben vaak een scherm in het dashboard gebouwd met daarin navigatie, maar oudere auto’s hebben vaak een extern apparaatje nodig. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een navigatiesysteem voor in de auto.

Navigatiesysteem kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Merk

Als je aan navigatie voor in de auto denkt, is TomTom waarschijnlijk het eerste merk dat je te binnen schiet. En dat is niet zo gek: het bedrijf is al jarenlang markleider als het gaat om autonavigatiesystemen. Maar er zijn meer kapers op de kust. Ook Garmin is inmiddels een grote speler op de markt. Ook vanuit Azië komen er steeds meer bedrijven, waarvan Mio de bekendste is. Qua functies ontlopen de merken elkaar niet zo heel veel meer.

Schermgrootte

Net als bij een televisie, monitor of mobiele telefoon is de schermgrootte bij een navgatiesysteem niet onbelangrijk. De meeste schermen zijn zo rond de 5 inch, iets kleiner dan de gemiddelde smartphone. Er zijn ookmodellen boven de 6 inch te vinden, waarop je wat meer informatie kunt aflezen, en kleinere modellen voor als je niet zoveel ruimte nodig hebt. Let er ook op dat een groter model ook meer ruimte inneemt op je dashboard.

Kaarten

Natuurlijk zijn ook de beschikbare kaarten erg belangrijk. Veel navigatiesystemen komen met voorgeïnstalleerde kaarten van heel Europa, andere vooral met kaarten uit het land waar de apparaten vandaan komen. Er zijn ook systemen die uit de doos een wereldwide dekking bieden. Vaak kun je met een simpel abonnement altijd updates krijgen en nieuwe kaarten downloaden - handig als je een keer buiten de gebaande paden op vakantie gaat.

Prijs

Qua prijs lopen de verschillende modellen nogal uiteen. De populairste modellen hebben prijzen tussen de 100 en 200 euro. Als je wat meer functies wil, zijn er ook navigatiesystemen van rond de 400 euro. Ook modellen die speciaal voor campers zijn gemaakt zijn doorgaans wat duurder dan de simpele systemen voor in de auto. Ben je op zoek naar een nieuw navigatiesysteem voor in de auto? Op Kieskeurig.nl vergelijk je alle systemen snel en gemakkelijk met elkaar.