Waar je op moet letten bij een goede thuiswerkmonitor

Met een beetje geluk is een modern thuiswerkbeleid bij bedrijven toch nog iets positiefs dat we overhouden aan de pandemie. Thuiswerken houdt wel in dat je zelf moet zorgen dat je thuiskantoortje voorzien is van de juiste apparatuur, waaronder het scherm. Hier moet je op letten bij het kopen van een scherm.

De beste monitor voor jouw werkplek?

Je vindt deze hier

Hoe groot moet je scherm zijn?

Welke eigenschappen van je scherm belangrijk zijn, hangt natuurlijk een beetje af van het werk dat je doet. Grafische toepassingen zullen een goede kleurkalibratie nodig hebben. Wat voor iedereen van toepassing is, is de schermgrootte. Kies er één die voor je bureau (ergonomisch) geschikt is en ga uit van minimaal zo’n 27 inch als diameter.

Verstellen in hoogte en kantelen van belang?

Ergonomie is dus van groot belang bij het kiezen van een monitor, niet alleen je bureau en stoel dus. Omdat je voor langere periodes naar je scherm kijkt is het van groot belang deze op de goede hoogte af te stellen. Bij een juist afgestelde monitor kijk je recht naar je scherm. Sommige schermen zijn ook kantelbaar. Dit is vooral van meerwaarde als je een tweede scherm gebruikt. Bijvoorbeeld bij programmeren of het doorlopend volgen van aandelenkoersen.

Is de helderheid van belang?

Een monitor zendt licht uit, waar je de hele werkdag in kijkt. Als de helderheid te laag is, zie je niet goed en pas je hier je houding mogelijk verkeerd op aan. Te helder licht zorgt ervoor dat je gaat knijpen met de ogen en mogelijk hoofdpijn krijgt. Met een correcte beeldhelderheid heb je minder last van vermoeide ogen na je werkdag. Let dus op of een scherm helder genoeg is en zorg in de pc-instellingen dat de helderheid ook juist ingesteld is voor je.

Twee monitoren of 1 breedbeeld model?

Of je het nu voor werk gebruikt of niet: een tweede monitor went snel. Het kan bevorderlijk zijn voor je productiviteit, met bijvoorbeeld je mail of Slackgesprek op een ander venster. Of prettig om je Spotify-venster te parkeren. Als je werkt op je laptop kun je natuurlijk een extra scherm hierop aansluiting om zo een praktische én ergonomisch-verantwoorde plek te maken. Een breedbeeldvenster biedt eigenlijk ook dezelfde voordelen als twee schermen je voor een ultrawide-optie kiest. Afhankelijk van wat je praktischer vindt en wat je bureau qua ruimte toestaat.