Tweede scherm: de ideale extra monitor

Of je nu veel thuis werkt of gewoon wat extra ruimte op je bureaublad wil, een tweede scherm komt altijd van pas. Je bent een stuk productiever als je niet de hele tijd tussen verschillende vensters hoeft te wisselen, en je kunt zelfs twee dingen tegelijk doen. In dit artikel leggen we uit waarom een extra monitor zo fijn is en waar je op moet letten als je er eentje gaat kopen.

Tweede scherm kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Alle ruimte

De meeste laptops hebben een scherm van tussen de 13 en 17 inch. Handig, want zo past hij goed in je tas. Maar als je veel dingen tegelijk aan het doen bent, wordt zo’n handzaam scherm ineens onhandig. Je kunt met je muis twee vensters naast elkaar zetten, maar dan beknibbel je op de ruimte die je hebt. Een tweede scherm komt dan goed van pas. Zo kun je twee volledige schermen naar elkaar zetten, zonder dat je daarvoor aan ruimte hoeft in te boeten.

Kwaliteit

Niet heel lang geleden waren verreweg de meeste schermen nog van FullHD-kwaliteit. FullHD komt neer op 1920x1080 pixels, of beeldpunten. Daarmee kun je natuurlijk prima tikken in Word of YouTube-filmpjes kijken, maar als je gaat Photoshoppen, videobewerken of in hoge kwaliteit wil Netflixen, is een 4K-scherm de moeite waard. 4K, of Ultra HD, betekent dat je viermaal zoveel pixels op je scherm hebt dan bij FullHD het geval is, waardoor je veel meer details kunt zien.

Aansluitingen

De meeste computers en laptops hebben een of meerdere HDMI-aansluitingen. HDMI is de wereldwijde standaard voor het aansluiten van beeldschermen, helemaal in voor Windows-machines. Heb je een MacBook? Dan kun je je monitor aansluiten via de usb-c-poort. Een andere handige aansluiting om op te letten is de koptelefoonpoort, helemaal als je laptop of computer die zelf niet heeft. Heb je een oudere computer? Dan kun je ook nog DVI als aansluiting overwegen.

Prijs

De prijsverschillen tussen monitoren zijn immens. Er zijn beeldschermen van amper 100 euro te koop, maar daarvoor krijg je vaak een wat mindere kwaliteit, en bovendien heb je minder keuze als het gaat om aansluitingen. Goede 4K-monitoren beginnen zo rond de 300 euro, maar je kunt ook meerdere duizenden euro’s betalen, als je het ervoor over hebt. Wil je online games gaan spelen, dan moet je het echt in een hogere prijsklasse gaan zoeken.