De beste 4K-monitoren die je nu kunt kopen

Waar we ons nog niet zo lang geleden nog laafden aan FullHD-schermen, zijn 4K-monitoren tegenwoordig de standaard. 4K-schermen, ook wel UltraHD genoemd, beschikken over vier maal zoveel beeldpunten dan FullHD-monitoren, dus ze zijn een stuk scherper. Waar moet je op letten als je een 4K-monitor gaat kopen, en wat gaat dat je kosten? Wij helpen je kiezen.

4Kmonitor kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Pixels

Pixels zijn de beeldpunten waaruit elk digitaal scherm is opgemaakt. Een pixel is een klein, vierkant vakje dat een bepaalde kleur kan hebben. Hoe meer beeldpunten, des te scherper het beeld - denk maar aan de pixelige beelden van je eerste digitale camera. FullHD heeft een resolutie van 1920 (horizontale) bij 1080 (verticale) beeldpunten. Bij UltraHD is dat het dubbele, wat in totaal voor vier maal zoveel pixels zorgt. Elk beeld wordt dus vier keer zo scherp als bij FullHD.

Schermgrootte

Waarom zijn er alleen relatief grote 4K-schermen? Dat komt doordat het verschil tussen FullHD en 4K bij kleinere schermen te verwaarlozen is. Je ogen kunnen dan toch de kleinste details niet onderscheiden, dus de extra pixels hebben geen nut. Hoe groter het scherm, des te duidelijker worden de extra pixels, en des te zichtbaarder wordt het verschil. Er zijn inmiddels 4K-schermen vanaf 27 inch op de markt, maar als je echt gebruik wil maken van 4K, moet je richting de 30 inch en groter gaan denken.

Merken

Een aantal jaar geleden was er nog maar een handjevol merken dat UltraHD-schermen maakte, maar tegenwoordig zijn dat er gelukkig een stuk meer. Toch zijn de populairste modellen van de merken waarvan je het zou verwachten: Samsung, Dell, Philips, LG en Acer maken allemaal goedverkopende 4K-schermen. De verschillen in techniek en kwaliteit worden steeds kleiner, en tegenwoordig maakt het niet heel veel meer uit welk merk je kiest - tenzij je zelf een voorkeur hebt, natuurlijk.

4K-scherm kopen

Ga je een 4K-scherm kopen? Dan kun je op nog een paar dingen letten. De verversingssnelheid bijvoorbeeld: de meeste 4K-schermen hebben een refresh rate van 60 Hz, maar steeds vaker kom je ook 144 Hz of zelfs hoger tegen. Ook de prijs is natuurlijk belangrijk. 4K is nog altijd een stuk duurder dan FullHD, en een 4K-scherm onder de 300 euro vinden is vrijwel onmogelijk. Op Kieskeurig.nl vind je alle 4K-schermen van de bekendste merken, handig naast elkaar op een rijtje.