Beeldscherm met 300 hertz? Het kan

Verversingssnelheid in beeldschermen is - vooral voor gamers - een belangrijke functie. Tegenwoordig zijn de eerste beeldschermen met een refresh rate van 300 Hz op de markt. Maar wat is verversingssnelheid, en wat doet het? In dit artikel leggen we dat aan je uit, en kijken we of 300 Hz echt zin heeft.

Nieuwe monitor kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is verversingssnelheid?

Verversingssnelheid (refresh rate in ‘t Engels) is de snelheid waarmee de pixels op het beeldscherm van kleur kunnen veranderen. Die snelheid wordt gemeten in hertz (Hz), oftewel het aantal verversingen per seconde. Hoe hoger de refresh rate, des te vloeiender het beeld. Traditioneel hadden schermen verversingssnelheden van rond de 100 hertz, later iets hoger. Voor de vloeiendheid van het beeld is overigens ook de frameratevan belang, het aantal beelden dat per seconde door de grafische kaart wordt doorgestuurd.

Nieuwe techniek AOC

Tegenwoordig zijn we toe aan de eerste écht goede schermen met een refresh rate van 300 Hz, oftewel: 300 verversingen per seconde. Dat is nogal wat, aangezien veel gaming-schermen het met maximaal 144 Hz moeten doen. Zo komt Agon, een submerk van AOC, met een heus QHD-beeldscherm dat de nieuwe refresh rates ondersteunt. Overigens moet je daar wel flink voor in de buidel tasten: de AG274QS heeft een adviesprijs van 1199 euro.

Waarom handig?

Waarom zou je zo’n hoge refresh rate willen? Het antwoord is in eerste instantie: niet, tenzij je een gamer bent, en dan wel een met een voorliefde voor first person shooters. Daarin zijn milliseconden van belang, dus elke verversing vergroot de kans dat je nét je tegenstander om het hoekje ziet kijken. Dergelijke schermen zijn vaak speciaal voor die doelgroep gemaakt, en bieden ook andere functies, zoals een lage responssnelheid en hogere contrasten voor bijvoorbeeld explosies.

Beeldscherm kopen

Ben je op zoek naar een nieuwe monitor? Je hoeft niet meteen 1200 euro neer te leggen. Er zijn prima beeldschermen op de markt, ook voor gamers die niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeven te hebben. Welke monitor het beste bij jou past, hangt af van wat je ermee gaat doen. Op Kieskeurig.nl vind je beeldschermen van de bekendste merken, van elke grootte en elke prijs. Zo vind je altijd wat je zoekt!