Deze apparaten slepen je door de hittegolf

Het is zomer, en dat betekent: puffen en zweten. Maar dat hoeft niet altijd! Er zijn verschillende apparaten die je flink wat verkoeling kunnen bieden - wel zo fijn, tijdens een hittegolf. Of het nu een ventilator, een luchtreiniger of een koelkast is, alle kleine beetjes helpen. In dit artikel lees je er alles over.

Op zoek naar een mobiele airco? Bekijk het aanbod

Bekijk

Airco

Bij een hittegolf schiet het aantal verkochte airco’s elk jaar de hoogte in. Een airco heeft als specifiek doel de temperatuur in een ruimte omlaag te brengen, en is dus de ideale metgezel door een warme zomerdag. Grofweg zijn er twee soorten te onderscheiden: mobiele airco’s, die je kunt verplaatsen naar de ruimte waar je ‘m het hardst nodig hebt, en inbouw-airco’s, die op een strategische plek in huis worden ingebouwd. Welke van de twee het beste bij jou past, hangt natuurlijk af van je wensen.

Ventilator

Een ventilator biedt doorgaans geen verkoeling voor een hele ruimte, maar het kan je wel mooi over het warmste punt van de dag - of nacht - brengen. Een ventilator werkt door lucht te verplaatsen. De ‘wind’ die er vanaf komt, is wat koeler dan de omringende lucht, wat een verfrissend effect heeft. Als het buiten wat is afgekoeld, kun je de ventilator in de deur- of raamopening zetten om frisse lucht naar binnen te brengen. Dan heeft het natuurlijk wél effect op de temperatuur in je kamer.

Luchtreiniger

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar een luchtreiniger kan ook verkoeling bieden. Luchtreinigers zuigen lucht op, filteren het, en blazen de schonere lucht weer naar buiten. Zet je een luchtreiniger op een strategische plek neer, dan kun je best wat veranderen aan de temperatuur in je kamer. Er zijn ook luchtreinigers met een ingebouwde airco - en een ingebouwd verwarmingselement, voor in de winter.

Koelkast en vriezer

Nee, geen zorgen, we bedoelen niet dat je in de koelkast moet gaan zitten, of de deur van je vriezer continu open moet houden. Ook zonder die opties kun je je koelkast en vriezer prima gebruiken voor wat verkoeling. Leg bijvoorbeeld een vochtige handdoek in de koelkast, die je er na verloop van tijd uit kunt halen. Je vriezer kun je natuurlijk inzetten om je drankjes snel koel te krijgen, of ijsblokjes in te maken. Wees creatief, want de zomer is nog niet voorbij!