Streamen met een muziekstreamer

Streamen van muziek is tegenwoordig zo ongeveer de standaard voor de meeste mensen. Niet heel vreemd natuurlijk, want onder de streep scheelt het een hoop geld en volle kasten aan verstoffende cd’s. Je kunt luisteren via bijvoorbeeld je smartphone, of een speciaal daarvoor bedoelde muziekstreamer.

Ook je muziek via een streamer afspelen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Muziekstreamer: let op de ondersteunde muziekdiensten

Een muziekstreamer is een apparaat dat in staat is tot het afspelen van muziek vanaf bijvoorbeeld een NAS en meer. Voorafgaand aan de aanschaf van zo’n apparaat is het vooral zaak om na te gaan wat onder ‘en meer’ valt. Gebruik jij bijvoorbeeld Spotify als muziekdienst, dan is het vanzelfsprekend vrij elementair dat de streamer ook Spotify moet ondersteunen. De meeste muziekstreamers ondersteunen een of meer bekende streamingdiensten. Denk naast Spotify aan bijvoorbeeld Tidal of Qobuz. Voordeel van dit duo is dat ze beiden ongecomprimeerde (lossless) muziek ondersteunen. Dat komt met name goed tot z’n recht op de wat betere hifi-installatie of met een goede hoofdtelefoon. Overigens moet je in dat geval ook wel een abonnement afsluiten dat de lossless streams ondersteunt.

Muziek vanaf je NAS afspelen

Heb je (toch nog) een flinke berg aan muziek verzameld op je NAS in de afgelopen jaren en decennia en wil je die ook nog beluisteren? Dan is het goed om te weten dat elke zichzelf respecterende muziekstreamer overweg kan met het DLNA-protocol. Je dient dan op je NAS wel een DLNA-server te activeren of installeren, maar dat zal veelal geen probleem zijn. Kwestie van de handleiding of help-bestanden van jouw apparaat eens induiken en de zaak instellen. Is die kant van de zaak eenmaal geregeld, dan kun je de muziekmap op je NAS eenvoudig benaderen; vaak behoort zelfs zoeken op albumnaam, artiest, categorie enzovoorts tot de mogelijkheden. Wat een muziekstreamer vaak (maar niet altijd) ook kan is het ten gehore brengen van webradio. Met regelmaat wordt daarvoor de dienste TuneIn ingezet, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Losse streamer of een receiver met ingebouwde streaming-opties

Een muziekstreamer kan een losse hifi-component zijn, of ingebouwd in een receiver. Dat laatste is vooral iets om op te letten als je toe bent aan een nieuwe stereo of zelfs home cinema-set. Zorg dat je – zelfs als je er nu nog niet eens zo heel geïnteresseerd in bent – dat het nieuw beoogde apparaat streamingmogelijkheden aan boord heeft. Zo ben je in ieder geval alvast op de toekomst voorbereid, mocht je van gedachten veranderen. Ook zijn er tafelradio’s en portables die over streamingmogelijkheden beschikken. Vaak gaat het dan om apparaten met een ingebouwde FM en DAB+-tuner, webradio-mogelijkheden en support voor een of meer muziekdiensten. Vaak staat ook een USB-poort tot je beschikking zodat je muziek van een USB-geheugenstick kunt spelen. Bluetooth maakt dat je je smartphone draadloos kunt koppelen.

Goedkoop oppeppen van een bestaande installatie

Heb je een hifi-installatie staan die klinkt als een klok (en die je dus nog lang niet kwijt wilt), maar geen streaming-mogelijkheden biedt? Ook dan is er geen man overboord. Ten eerste kun je een uitgebreide streamer kopen die veelal een uitstekende geluidskwaliteit bieden in ‘midi-afmetingen’. Wil je niet al te veel geld uitgeven en (eerst eens kijken wat er zoal mogelijk is met streaming), dan zijn er ook de simpele streaming-modules. Kosten een paar tientjes en je sluit ze aan via ofwel een optische digitale verbinding ofwel het aloude analoge kabeltje. Vaak zit er verrassend veel aan mogelijkheden in, maar ze ontberen vaak de meer gesofisticeerde features (en geluidskwaliteit) van de duurdere ‘echte’ streamers. Echter: als je een beetje zoekt kun je voor die paar tientjes exemplaren vinden die niet alleen streaming bieden, maar ook een DAB+- en Bluetooth-ontvanger aan boord hebben. Daarmee breng je je oude ‘analoge’ hifi-set in één klap weer helemaal bij de tijd zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.