Google Chromecast: welke soorten zijn er?

De Google Chromecast is al sinds jaar en dag een van de beste manieren om signalen van je smartphone of laptop naar je televisie te casten. Zo kun je Netflixen, films en series kijken, YouTube-video’s zoeken of je hele telefoonscherm delen zonder dat je een slimme tv nodig hebt. Dit zijn de verschillende opties.

Eerste generaties

De eerste generatie Chromecast is al sinds 2013 op de markt. De tweede generatie volgde twee jaar later. Toen kwam ook de Chromecast Audio op de markt, een apparaat waarmee je alleen geluid kon streamen, geen beeld. De Chromecast 3 is sinds oktober 2018 op de markt. Dit is ook de enige Chromecast uit de eerste generaties die je soms nog in de winkels kunt kopen. De eerste generaties ondersteunden alleen beeldoverdracht in FullHD-formaat.

Chromecast Ultra

De Chromecast Ultra kwam in 2018 op de markt, en is nog steeds populair. Deze versie heet de Ultra omdat je er 4K-beeld mee kunt streamen, ook wel UltraHD genoemd. Deze versie kon je ook aansluiten op je router met een kabel, voor als je wifi niet snel genoeg was. De Chromecast Ultra kom je heel soms nog in (online) winkels tegen, maar je moet er wel goed naar zoeken.

Chromecast met Google TV

In 2020 kwam de Chromecast met Google TV beschikbaar, al duurde het nog tot 2022 voor hij ook officieel in Nederland uitkwam. Deze versie streamt net als de Ultra in 4K-kwaliteit, maar komt met een geoptimaliseerde versie van Google TV, een slim besturingssysteem voor televisies. Zelfs als je geen slimme tv hebt, kun je Google Tv gewoon gebruiken. Deze versie van de Chromecast wordt ook geleverd met een afstandsbediening, om door de menu’s te scrollen, het geluid te regelen en de Assistent te gebruiken.

Tips

Heb je meerdere HDMI-poorten op je televisie? Dan kun je de Chromecast gewoon in een van de poorten pluggen. Als je er maar een of twee hebt, kun je overwegen een HDMI-splitter aan te schaffen: daarop kun je meerdere HDMI-stekkers aansluiten. Wil je een app streamen die geen cast-icoontje heeft? Dan kun je gewoon je hele telefoonscherm casten. Met de laatste versies van de Chromecast doe je dat gewoon via de Google Home-app.