Thuis je eigen loopband? Dat kan!

Een loopband is een ideaal apparaat om fit en gezond te blijven, ook als het buiten nog niet echt wil vlotten met de lente. Met een loopband kun je je rondje hardlopen, maar dan gewoon binnen op je zolderkamer. Er zijn verschillende soorten loopbanden, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel leggen we uit welke je moet hebben.

Je eigen loopband? Bekijk het aanbod

Bekijk

Display en sensoren

De meeste loopbanden hebben een handig display waarop je programma’s kunt selecteren en je resultaten kunt aflezen. Er bestaan goedkopere loopbanden die alleen uit de loopband zelf bestaan, of alleen een handvat hebben, maar er is genoeg keuze als je een scherm zoekt. Sommige apparaten hebben extra sensoren op de handvatten, zodat je tijdens je workout bijvoorbeeld je hartslag kunt zien. Zo heb je niet eens meer een sporthorloge of hartslagband nodig.

Hellingshoek

Bij meer geavanceerde loopbanden kun je de hellingshoek van het loopgedeelte aanpassen. Op die manier kun je een heuvelachtig terrein simuleren. Op zo’n heuvel moet je lichaam extra hard werken en gebruik je je spieren op een andere manier, dus dat is een erg goede training. Die hellingshoek kun je meestal tot zo’n 12% omhoog zetten - net zo steil als de zwaarste heuvels in Limburg. Niet alleen goed voor je conditie, maar je bouwt er ook nog eens extra spiermassa mee op.

Slimme functies

Net als de meeste elektrische apparaten zijn de meeste loopbanden tegenwoordig slim. Dat wil zeggen dat je ze met een app op je smartphone kunt verbinden. Zo kun je bijvoorbeeld trainingsschema’s uploaden, die je dan op het beeldscherm voor je ziet. Je kunt de loopband koppelen aan je eigen hartslagmeter, of je resultaten meteen laten delen met bijvoorbeeld Runkeeper of Strava. Een slimme loopband is niet per se nodig, maar het is wel een stuk leuker.

Loopband kopen

Ga je een loopband kopen? Dan zijn er nog een paar dingen waarop je moet letten. Allereerst de prijs. Loopbanden zijn niet goedkoop: de gemiddelde prijs ligt tussen de 500 en 800 euro, maar er zijn ook modellen van ver boven de 1000 euro te koop. Let ook goed op welke sensoren er worden meegeleverd, en vergeet randzaken als een bidonhouder niet. Weet je nog niet precies wat je zoekt? Vergelijk snel en gemakkelijk alle loopbanden op Kieskeurig.nl.