Hoe sluit ik mijn laptop aan op mijn TV?

Soms is het best praktisch om het beeld van je laptop op je TV uit te zenden. Bijvoorbeeld als je een video-uitzending via de laptopbrowser wilt bekijken of een presentatie geeft en daarbij wel het grote scherm kunt gebruiken.

Op zoek naar een nieuwe laptop? Bekijk het aanbod

Bekijk

Het beeld van je computer op je tv

Het is mogelijk om het beeld van je laptop (of pc) te reproduceren op je televisiescherm. Ga van tevoren even na of je daarbij ook geluid nodig hebt. Een televisie beschikt (in tegenstelling tot een monitor) over ingebouwde speakers. Om deze te gebruiken moet je de apparaten wel correct met elkaar verbinden. Als je een Powerpoint-presentatie (zonder video of ander geluid) op het grote scherm toont, hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Bedraad via de kabel

De makkelijkste manier om je laptop op de tv aan te sluiten is via een kabel. Hiervoor moeten we even naar de aansluitingen. De meeste laptops beschikken over HDMI (of een kleinere uitvoering daarvan) en je kunt ervan uitgaan dat je tv daar ook over beschikt. Bij moderne laptops kun je ook de usb-c-poort inzetten. Voordeel hiervan is dat je hiermee ook het geluid op de tv afspeelt, hoewel je dat misschien nog wel even in de Windows-instellingen configureert. Bij oudere aansluitingen, zoals DVI is dat niet het geval. Dan moet je nog de audio-kabel erbij aansluiten.

Mediacenter

Heb je beide apparaten met elkaar verbonden, dan kun je voor het afspelen van media ook mediacenter-software gebruiken. Denk hiervoor aan Plex of Kodi. Hiermee kun je films en series die op je laptop staan afspelen op je tv via een smart-tv interface. Met een draadloos toetsenbord kun je vanaf de bank je laptop bedienen om af te spelen wat je wilt. Sommige mediacenters kunnen ook zo geconfigureerd worden dat ze tv-zenders afspelen.

Streamen

Wil je graag het beeld van je browser op je TV zien? Dan kun je makkelijk de Cast-functionaliteit van Google gebruiken. Deze zit standaard op veel smart-tv’s, maar kun je ook met een Chromecast op je tv krijgen. Deze Chromecast sluit je dan aan op de HDMI-poort van je tv. Vervolgens kun je met de Chrome-browser het beeld van je browser op je tv casten door in de instellingen op Casten te drukken. Fijn is dat geluid ook gewoon wordt meegenomen naar de televisie-speakers.