Laptop: de belangrijkste aansluitingen

Een nieuwe laptop kopen is een leuk klusje, want je kunt precies uitzoeken wat je belangrijk vindt. Een van de zaken waar je goed op moet letten bij het kopen van een laptop is welke aansluiten erin zijn gestopt. Usb-c, HDMI, een koptelefoonpoort: het hangt helemaal af van je eigen wensen. In dit artikel leggen we de mogelijkheden aan je uit.

Op zoek naar een nieuwe laptop? Bekijk het aanbod

Bekijk

Usb-c

Usb-c is een universele aansluiting die in steeds meer apparaten wordt geïnstalleerd. Het woordje ‘universeel’ is daarbij cruciaal: usb-c-aansluitingen kunnen zowel worden gebruikt voor het opladen van een apparaat als voor het versturen van data. Daardoor heb je goedbeschouwd maar één enkele usb-c-aansluiting nodig om al je apparaten te koppelen. Bovendien gaat opladen via usb-c een stuk sneller dan via een traditionele usb-poort en -kabel.

HDMI

HDMI is een manier om signalen voor beeld en geluid te versturen tussen verschillende apparaten. Wat laptops betreft wordt HDMI vooral gebruikt om een externe monitor te koppelen, of om het beeld van je laptop naar je televisie te sturen. Een of meerdere HDMI-aansluitingen in je laptop is meestal geen overbodige luxe. Heb je een usb-c-aansluiting in je laptop? Dan heb je niet per se een HDMI-aansluiting nodig, als je beeldscherm tenminste ook usb-c ondersteunt.

Koptelefoonpoort

Een ontwikkeling in de techwereld is dat de koptelefoonpoort op steeds meer apparaten verdwijnt. De traditionele 3,5 millimeter audiojack, oftewel het bekende koptelefoonstekkertje, is aan het verouderen, en op veel smartphones en tegenwoordig ook laptops verdwijnt de poort. Dat is lastig als je een wat oudere, bekabelde koptelefoon hebt. Check bij het kopen van je laptop dus goed of er een koptelefoonpoort in de behuizing zit ingebouwd.

Nieuwe laptop kopen

Als je een nieuwe laptop gaat kopen, zijn er meer dingen waar je op moet letten. Wil je een Windows-laptop, een MacBook of misschien een Chromebook? Hoe belangrijk vind je een goede accuduur, en wil je een scherm van hoge kwaliteit? In elke prijsklasse zijn goede en minder goede laptops te vinden, dus het is zaak om de verschillende modellen goed met elkaar te vergelijken. Dat doe je makkelijk en snel op Kieskeurig.nl, met de filters aan de linkerkant.