Koptelefoon kopen? Hier moet je op letten

Ga je een nieuwe koptelefoon kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ga je bijvoorbeeld voor in-ear, on-ear of over-ear? Wil je een draadloze koptelefoon of vind je een kabel fijner? En welke prijs ben je bereid te betalen voor een goede geluidskwaliteit? In dit artikel lees je er alles over.

Toe aan een nieuwe koptelefoon? Bekijk het aanbod

Bekijk

In-ear, on-ear, over-ear

Op de keper beschouwd zijn er drie soorten koptelefoons. In-ear-koptelefoons ken je als oordopjes: twee kleine apparaatjes die je in de opening van je oor stopt. Ze zijn vaak relatief goedkoop en makkelijk mee te nemen. Over-ear-koptelefoons zijn de koptelefoons die je gewend bent, met grote oorschelpen die voor het grootste deel over je oren vallen. Zijn de oorschelpen kleiner en leunen ze tegen je oor aan? Dan heb je te maken met een over-ear-koptelefoon. Welke jouw favoriet is, hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur.

Noise cancelling

Noise cancelling is een techniek die ervoor zorgt dat geluiden van buitenaf gefilterd worden, zodat je minder last hebt van je omgeving. Binnenkomend geluid wordt opgevangen door de koptelefoon of oortjes en omgezet in precies het tegengestelde geluid, zodat het originele lawaai gedempt wordt: het wordt letterlijk gecanceld. Veel on-ear- en over-ear-koptelefoons beschikken over de functie, maar tegenwoordt zijn ook steeds meer oordopjes uitgerust met noise cancelling.

Geluidskwaliteit

Zelfs als je geen professionele audiospecialist bent, is een goede geluidskwaliteit belangrijk. Gemiddeld gezien bieden duurdere koptelefoons een betere geluidskwaliteit, al zijn er zeker uitzonderingen. Ook kun je zeggen dat koptelefoons op of over je oren doorgaans wat beter en minder schel klinken dan oordopjes, maar ook die vlieger gaat zeker niet altijd meer op. Geluidskwaliteit is deels subjectief, dus lees reviews van experts en probeer ‘m een keer uit in de winkel.

Prijs

De prijs is natuurlijk ook belangrijk. Midrange koptelefoons kosten meestal tussen de 100 en 300 euro. Er zijn goedkopere modellen, maar daar boet je vaak in als het gaat om functies en geluidskwaliteit. Duurdere modellen zijn er ook, die zijn vooral gericht op gamers, video-editors en professionele audiospecialisten. Oordopjes kun je al voor een paar tientjes kopen, maar als je een goede kwaliteit wil, zowel qua beluid als qua bouw, kun je beter wat meer geld neerleggen.