Gaskookplaat of elektrische kookplaat: wat is beter?

We bevinden ons midden in een energiecrisis, waardoor vooral de gasprijzen nogal de hoogte in schieten. Daarom kan het de moeite waard zijn een elektrische kookplaat aan te schaffen, maar ook gaskookplaten zijn nog niet helemaal van de aardbodem verdwenen. Welke optie voor jou de beste optie is, hangt af van je wensen en budget.

Nieuwe kookplaat kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Energiecrisis

De gasprijzen rijzen tegenwoordig de pan uit. Vanwege bepaalde ontwikkelingen in de wereld zijn we in een wereldwijde energiecrisis beland. De gastoevoer is niet meer op het niveau van een aantal jaar geleden, en de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid. Al decennialang zijn we bezig om meer elketriciteit op te wekken om de afhankelijkheid van gas terug te schroeven. Dat gaat met kleine stapjes, en het overstappen van een gaskookplaat naar een elektrische kookplaat kan zo’n stapje zijn.

Voor- en nadelen gaskookplaat

Hoewel de gasprijzen zelf omhoog schieten, zijn gaskookplaten zelf nog altijd relatief goedkoop. Ook kun je makkelijk de grootte van de vlam regelen, en heb je meteen warmte zodra je de knop omdraait. Wel is het zo dat bijna de helft van de opgewekte warmte verloren gaat, dus erg efficiënt is het niet. Het schoonmaken van een gaskookplaat is ook ene vervelend klusje. Dit kun je deels ondervangen door te kiezen voor gas op glas, waarmee je op een glazen plaat kookt die boven de pitten is geplaatst.

Voor- en nadelen elektrische kookplaat

Elektrisch koken is een stuk efficiënter dan koken op gas. Een inductiekookplaat heeft een rendement van tot wel 90%, dus er gaat weinig warmte verloren. De glasplaat zelf wordt niet warm, dus de kans om je te branden aan de plaat is klein. Ook is het schoonmaken een stuk eenvoudiger. Bovendien heb je waarschijnlijk nieuwe pannen nodig als je altijd op gas hebt gekookt. Uiteindelijk is elektrisch koken wel goedkoper dan koken op gas, helemaal met de huidige gasprijzen.

Elektrische kookplaat kopen

Heb je een keuze gemaakt, of moet je dat nog gaan doen? Op Kieskeurig.nl vind je kookplaten in allerlei soorten en maten. Er zijn elektrische gasplaten, zowel keramisch als op inductie, en gaskookplaten. Je kunt kiezen voor een losse kookplaat of een inbouwkookplaat. Ook de prijzen van de verschillende kookplaten lopen nogal uiteen, dus bedenk goed wat je budget is voor je een kookplaat gaat kopen.