Zo kun je energie besparen met je koelkast

Je koelkast is een van de grootste energieslurpers in je keuken. Energie besparen is dus belangrijk, zowel voor de portemonnee als voor het milieu. Met de tips in dit artikel bespaar je energie bij het gebruik van je koelkast.

Op zoek naar een nieuwe koelkast? Bekijk het aanbod

Bekijk

Deur dicht

Het klinkt niet meer dan logisch, maar veel energie gaat verloren als je de deur van de koelkast open doet. Zorg dus dat je die niet per ongeluk open laat staan, en dat je hemeteen weer dichtdoet nadat je er iets hebt ingestopt of uitgehaald. De rubberen randen van de koelkastdeur moet je goed schoonhouden, anders sluit de deur niet meer goed, en verlies je koude lucht. Je kunt de strips makkelijk schoonmaken met een doekje en een emmer heet water - schoonmaakmiddel is niet eens nodig.

Plaatsing

Plaatsing van de koelkast is belangrijk als het gaat om energiebesparen. Een koelkast is zo gebouwd dat hij warmte lucht afvoert - maar daarvoor moet hij wel de ruimte hebben. Zet de koelkast minstens tien centimeter van de muur achter de koelkast af. Zo verbeter je de luchtcirculatie en kost het minder energie om de koude lucht in de koelkast te houden. Heb je een tafelmodel koelkast? Zet er dan ook geen zware apparaten op.

Ontdooien

Vooral wat oudere koelkasten hebben er last van: ijsvorming in het vriezercompartiment. Dat klinkt niet als een groot probleem, maar het kost veel energie. Ontdooi daarom je koelkast/vriezer een paar keer per jaar. Schakel ‘m uit, maak de koelkast leeg, wacht tot de zaak is ontdooid, en maak vervolgens het vriesvak goed schoon. Zo ben je snel van dat ijslaagje af. Tegenwoordig zijn er koelkast op de markt met een No Frost-functie: die hebben vriezers waarin helemaal geen ijsvorming ontstaat.

Koelkast kopen

Op zoek naar een nieuwe koelkast? Bedenk eerst of een een inbouwkoelkast of een losstaande koelkast wil hebben. Zoek je een Amerikaanse koelkast of een tafelmodel? Let op het energielabel van je nieuwe koelkast, dat kan je maandelijks veel geld schelen. Ook de inhoud is belangrijk, en natuurlijk de prijs. Op Kieskeurig.nl vind je alle koelkasten handig op een rijtje. Check dus goed de website voor je een nieuwe koelkast gaat kopen!