IJsmachines, zorg voor lekkere verkoeling

De zomermaanden zijn dé maanden voor vers ijs. Alleen: als je nou net even geen ijssalon bij de hand hebt en ook geen zin om met een half druipende bak supermarktijs op pad te gaan, is er een andere oplossing. Maak je eigen ijs met een ijsmachine.

IJsmachines, zorg voor lekkere verkoeling

Bekijk

Wat is een ijsmachine?

Een ijsmachine is een apparaat dat – jawel – ijs maakt. En dan bedoelen we op een scala aan roomijs-varianten en zeker ook sorbets. Vanwege dat laatste wordt de ijsmachine) of ijsmaker, zo je wilt) ook wel sorbetière genoemd. Als is dat met name ’t geval bij onze zuiderburen. In essentie bestaat de ijsmachine uit een roerend en een koelend deel. Dat koelende deel kan een koelblok zijn dat je eerst enkele uren in moet vriezen in je diepvriezer en daarna in de houder van de ijsmachine moet plaatsen. Meer praktisch is de ijsmachine met ingebouwde koeling. Die werkt precies hetzelfde als in je ijskast en vriezer. Het maakt dit type ijsmaker wel wat duurder. Maar als je van plan bent met regelmaat ijs te maken – ook buiten de zomermaanden bijvoorbeeld – is deze oplossing zonder meer de moeite van het overwegen waard.

Voor- en nadelen van de verschillende soorten machines

De verschillen tussen ijsmakers met en zonder ingebouwd koelelement liggen zoals hierboven gezegd redelijk voor de hand. Als je van plan bent slechts een enkele keer zelf ijs te gaan maken, dan is de ijsmaker zonder actieve koeler prima te doen. Maar je moet dan wel alles enkele uren (feitelijk om praktische redenen gewoon een dag) voorbereiden. De ijsmaker met ingebouwde vriezer heeft dat probleem niet. Wel geldt daarvoor dat je dit type machine het best – zeker in de zomermaanden – een permanente plek op (bijvoorbeeld) het aanrecht kunt geven. Verplaatsen betekent namelijk dat je de machine een paar uurtjes ‘tot rust’ moet laten komen. Hetzelfde principe als bij een ijskast: die moet je ook niet na plaatsen meteen aanzetten. Dit om te voorkomen dat er olie uit de compressor bij het koelmiddel komt en de koeling een stuk minder efficiënt is. Kortom: deze ijsmaker neemt (semi?)permanent wat meer ruimte in.

Hoe maak je ijs?

De basis van de welbekende gekleurde ijsbolletjes wordt in principe gevormd door roomijs. Dat bestaat uit een mix van melk, room, suiker en eierdooiers. Daar kun je vervolgens allerlei extraatjes aan toevoegen. Denk aan vanille, chocola, fruit of andere dingen die je lekker vindt. Voordeel van zelfgemaakt ijs is vanzelfsprekend dat je je eigen smaken kunt samenstellen. Maak – om maar een dwarsstraat te noemen – je eigen mosterd- of ketchupijs. Als je daar per ongeluk van houdt, de kans is niet bijzonder groot dat je deze smaken bij de ijssalon tegenkomt. Er is ook nog een ‘plan B’ voor het maken van ijs, en dat is de al helemaal in ’t begin genoemde sorbet. De basis daarvan is met name water en suiker, aangevuld door vruchtensappen die voor kleur en smaak zorgen.

Wat kost dat nou?

Een ijsmachine hoeft je niet direct de kop te kosten. De meer geavanceerde apparaten met ingebouwde vriezer gaan voor minder €200 over de toonbank, afhankelijk van het merk en de capaciteit soms zelfs minder dan €150. Een ijsmachine zónder eigen koelinstallatie koop je vanaf een paar tientjes. Vanzelfsprekend geldt: alle waar naar z’n geld. Een ultragoedkope ijsmachine is leuk voor een keertje, en een hele duren van honderden Euro’s of meer is interessant als je een echte ijsfreak bent. Of voor op de (kleinere) vereniging. De middenmoters qua prijs zijn het meest interessant en als allround te beschouwen.