Nooit meer tuinafval met een hakselaar

Een hakselaar is de ultieme machine voor tuinliefhebbers. Met een hakselaar hak je grote boomstronken en takken in een handomdraai fijn tot kleine snippers. Als je veel buiten bent, en van veel groen in je tuin houdt, is een hakselaar een onmisbaar apparaat. In dit artikel leggen we uit wat een hakselaar precies is en kijken we naar de mogelijkheden als je er eentje gaat kopen.

Hakselaar kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is een hakselaar?

Een hakselaar zo ongeveer het summum van het tuingereedschap. De hakselaars die je zelf kunt kopen bestaan uit een grote opvangbak, met daarboven een paar scherpe messen. Je doet de takken van bovenaf in het apparaat, waarna het wordt vermalen tot houtsnippers. Sommige hakselaars kunnen zelfs hele boomstammen vermalen. Met een hakselaar los je het probleem van tuinafval op, zonder dat je daarvoor elke keer de gemeente hoeft te bellen.

Soorten

Er zijn verschillende soorten hakselaars. De gewone hakselaar die je in de bouwmarkt kunt kopen, is het tuinformaat. Dat is een apparaat van ongeveer een meter hoog, waarmee je al je grove tuinafval kunt verwerken. Ook op het platteland vind je hakselaars, al zijn die meestal wat meer industrieel van aard. De grootste hakselaars vind je in het arsenaal van de gemeente. Die hakselaars worden gebruikt door de plantsoenendienst.

Nadelen

Een hakselaar is een van de grootste tuingereedschappen die er zijn, dus het is niet zo gek dat er ook wat nadelen aan zitten. Ten eerste is er het geluid: hakselaars kunnen makkelijk ruim 90 decibel produceren, vergelijkbaar met een concert. Niet zo handig voor in een drukke straat, dus. Ook zijn het nogal logge apparaten, dus je moet wel de ruimte hebben om hem op te bergen. Tot slot komen niet alle hakselaars met alle mogelijke beveiliging, dus pas goed op als je hem gebruikt.

Prijs

Hakselaars zijn niet goedkoop, maar je hoeft nu ook weer niet zo heel diep in de buidel te tasten om je tuin weer op orde te krijgen. De meeste hakselaars kosten zo tussen de 200 en 300 euro. Er zijn ook duurdere modellen, van wel duizend euro: dat zijn de krachtigere apparaten, die soms zelfs werken op benzine in plaats van op stroom. Ben je van plan een hakselaar te kopen? Op Kieskeurig.nl vergelijk je alle hakselaars snel en gemakkelijk met elkaar.