Grasmaaien: wanneer en hoe vaak?

Het is hartje zomer, dus het is belangrijk dat je de grasmat in je achtertuin goed bijhoudt. Maar hoe vaak moet je eigenlijk gras maaien? Wanneer is de beste tijd? Waarom maaien we het gras? En waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe grasmaaier? In dit artikel leggen we alles aan je uit.

Op zoek naar een grasmaaier? Bekijk het aanbod

Bekijk

Waarom grasmaaien?

De een vindt het heerlijk, de ander doet het liever niet: grasmaaien. Maar waarom doen we het eigenlijk? Ten eerste is het maaien belangrijk voor de gezondheid van het gras. Gras dat regelmatig gemaaid wordt, groeit sneller en beter. een goed gemaaid gazon neemt veel zonlicht op, wat de groei bevordert. Ook krijgt onkruid minder kant om tussen het gras te groeien. Tot slot ziet een strak gemaaid gazon er ook nog eens een stuk beter uit dan een wilde grasmat.

Hoe vaak grasmaaien?

Hoe vaak je het gras moet maaien, hangt af van het seizoen. In de lente groeit het gras het hardst, dus dan is het zaak om iedere week het gras te maaien. Zo blijft het gazon netjes en gezond. Middenin de zomer groeit het gras wat minder snel door de relatieve droogte, en is het voldoende om tweemaal per maand de grasmaaier te gebruiken. Tegen het einde van de zomer kun je weer iedere week maaien. In de winter kun je de grasmat lekker met rust laten.

Wanneer grasmaaien?

Gas kan het best worden gemaaid als de sprieten droog zijn. Kies dus een mooie dag uit - normaal gesproken geen probleem in de lente en zomer. Maai ook niet te vroeg in de ochtend, want de dauw kan ervoor zorgen dat de sprieten nog wat aan elkaar kleven. Heb je net een nieuw gazon liggen? Wacht dan tot de grassprieten minimaal 10 centimeter lang zijn voor je het eerst de grasmaaier eroverheen haalt. Maai tot ongeveer 3 centimeter voor het beste resultaat.

Grasmaaier kopen

Wil je een grasmaaier kopen? Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste het type: wil je een elektrische grasmaaier, een die een accu gebruikt of een op benzine? Ook je merkvoorkeur kan om de hoek komen kijken, als je dat belangrijk vindt. Denk ook aan zaken als maaibreedte en maaihoogte. Wil je helemaal niet zelf aan de gang, dan kun je kiezen voor een robotgrasmaaier. Op Kieskeurig.nl vergelijk je snel en gemakkelijk alle grasmaaiers met elkaar.