Opslagruimte nodig? Koop een geheugenkaart

Met alle foto’s, video’s en apps die we opslaan, kan het een keer voorkomen dat de opslagruimte van je smartphone, tablet of camera vol komt te zitten. In de meeste gevallen - helaas niet altijd - kun je je opslagruimte uitbreiden met een externe geheugenkaart of memory card. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je dat gaat doen.

Opslagruimte nodig? Bekijk het aanbod

Bekijk

Typen geheugenkaart

Grofweg zijn geheugenkaarten in twee typen op te delen: SD-kaarten en MicroSD-kaarten. SD-kaarten ken je misschien wel uit je digitale camera of audiorecorder. Het zijn kaartjes van een centimeter of twee à drie groot. Daarop kun je bestanden zetten die je daarna via het kaartje op bijvoorbeeld je laptop kunt zetten. MicroSD-kaartjes zijn een slag kleiner. Je vindt ze vooral in smartphones, al zijn die tegenwoordig vaak zo dichtgesoldeerd dat je er zelf niet eens meer bij kan.

Opslagruimte

De opslagruimte is natuurlijk een van de belangrijkste features van een geheugenkaart. Tegenwoordig zijn 128 GB en 256 GB ongeveer gemiddeld, maar er zijn ook grotere en kleinere opslagkaarten te krijgen. Het loont de moeite om te investeren in wat meer ruimte, niet alleen voor nu, maar ook met het oog op de toekomst, omdat bestanden immers steeds groter worden. Wil je meer ruimte? Dan moet je waarschijnlijk kiezen voor een SD-kaart, als die in je apparaat past natuurlijk.

Snelheid

Iets wat vaak vergeten wordt, is de lees- en schrijfsnelheid van een geheugenkaart. Bij gewone MicroSD-kaartjes ligt die snelheid zo rond de 140 MB per seconde. Dat betekent dat een volle kaart van 256 MB er een half uur over doet om de data over te zetten. Denk er dus aan dat je een geheugenkaart neemt met een hoge lees- en schrijfsnelheid als je vaak bestanden heen en weer zet tussen je verschillende apparaten, dat scheelt je uiteindelijk veel tijd.

Prijs

Een paar jaar geleden betaalden we ons nog blauw aan opslagruimte, maar tegenwoordig valt dat gelukkig reuze mee. Een gemiddelde microSD-kaart van 128 of 256 GB kost je tussen de tien en dertig euro. Gewone SD-kaarten zijn doorgaans wat duurder. Hoe meer opslagruimte, des te duurder het kaartje wordt, maar ook de lees- en schrijfsnelheden spelen een grote rol bij de prijs. Handig om te weten: er bestaan speciale adapters om een microSD-kaartje te veranderen in een grotere SD-kaart.