Dit zijn de lekkerste dingen uit de airfryer

De airfryer en aanverwante hetelucht-frituurpannen zijn al jaren een populair alternatief voor de friteuse op basis van vet. Het is een stuk gezonder, en je kunt er veel meer in kwijt dan alleen de populaire snacks. In dit artikel lees je wat er allemaal in de airfryer kan en hoe je het het beste bereidt.

Airfryer of heteluchtfriteuse kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Friet en snacks

Natuurlijk, de airfryer is speciaal gemaakt als alternatief voor de friteuse, en dus noemen we friet en snacks als kroketten, frikandellen en bitterballen als eerste. Ovenfriet blijft in de oven vaak een beetje zacht, maar uit de airfryer is het verschil met de friteuse bijna niet merkbaar - het is alleen minder vettig. Je kunt zelf je eigen patat snijden uit gekookte aardappelen en in de airfryer doen. Al met al is het een stuk gezonder dan frituren met veel vet.

Groente

Groente kun je ook prima in de airfryer klaarmaken. Je kunt het prima in de bak van de airfryer stoppen, maar er zijn ook speciale groenteroosters verkrijgbaar. Groenten als broccoli, courgette, wortel en prei worden heerlijk gaar en knapperig in de airfryer. Zorg wel dat je de airfryer niet te vol doet en draai de groente nu en dan een paar keer rond. Na een kwartiertje zou de meeste groente gaar moeten zijn. Het verschil met groente uit de pan is bijna niet te merken.

Vlees en vis

Ook vlees en vis kun je in de airfryer doen. Veel airfryers hebben een grillstand die speciaal is gemaakt voor het klaarmaken van vlees en vis. Leg het vlees wel op een speciale grillplaat, niet zomaar in de bak van de airfryer. Voeg halverwege een beetje olie toe om voor een knapperig korstje te zorgen. Het vlees blijft in de airfryer heerlijk sappig en vis blijft ook lekker vochtig. Het verschil met gegrild vlees vanaf het gasfornuis is amper op te merken.

Airfryer kopen

Wil je een airfryer kopen? Let op dat ‘airfryer’ in eerste instantie een merknaam van Philips is: de officiële naam is heteluchtfriteuse. Airfryers en andere heteluchtfriteuses kosten meestal tussen de 70 en 200 euro, maar er zijn uitzonderingen. Voor een gewone frituurpan betaal je niet veel minder, en bovendien moet je daar vaak frituurvet bij kopen. Een airfryer is dus zowel gezonder, als goedkoper op de lange termijn. Op Kieskeurig.nl vergelijk je ze allemaal.