Fietscomputer voor je racefiets - functies & tips

Zit je graag op de racefiets, en ben je toe aan een (nieuwe) fietscomputer? Er zijn veel verschillende soorten en maten, elk met hun eigen functies en prijsverschillen. Ook de sensoren die bij de fietscomputer geleverd worden verschillen. In dit artikel leggen we alle opties aan je uit, en helpen we je bij het kiezen van de beste fietscomputer voor je racefiets.

Fietscomputer kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Merken

Er zijn een aantal grote merken die de wereld van fietscomputers domineren. Garmin is de bekendste: het bedrijf gaat al jaren mee, en veel professionele wielrenners rijden met een Garmin-apparaat. ook Wahoo is een grote speler, met meerdere goede fietscomputers in het repertoire. Andere merken die fietscomputers maken zijn Sigma, Mio, Polar en Bryton. Welk merk fietscomputers voor jou het beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren.

Prijs

De prijzen van fietscomputers lopen nogal uiteen. Simpele fietscomputers, die bijvoorbeeld alleen je snelheid en gereden afstand aangeven, zijn al voor een paar tientjes te koop. Professionele computers waar ook de profs mee rijden, kosten enkele honderden euro’s. Het is maar net hoeveel je erin wil investeren. De prijsverschillen tussen de merken zijn niet bijzonder groot, dus of je nu een Wahoo, Garmin, Sigma of Bryton koopt, is voor de prijs niet zo belangrijk.

Routes

Een van de belangrijkste functies voor wielrenners is het kunnen inladen van GPS-routes. Alle duurdere fietscomputers van de bekende merken hebben deze functie, maar ze werken niet allemaal hetzelfde. Vaak kun je de routes vooraf inladen via een app, of ophalen via een GPX-bestand. Sommige apparaten bieden een functie waarmee je nieuwe routes kunt ontdekken, of juist naar huis kunt navigeren als je even de weg kwijt bent.

Sensoren

De verschillende sensoren die soms met de fietscomputer worden meegeleverd, zijn zeer belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld een hartslagmeter kopen, die je met een band rond je borstkas bevestigt - een stuk nauwkeuriger dan de meeste polsbandjes. Andere veelgebruikte sensoren zijn de snelheidsmeter (vaak aan het frame of in het wiel bevestigd) en de cadansmeter (een sensor aan de trapper die het aantal rotaties per minuut meet). Misschien heb je niet alle sensoren nodig, maar voor een goede training zijn ze wel van belang.