Hoe poets ik mijn tanden op de beste manier?

Je gebit is een groot goed, en het is zowel voor je gezondheid als voor je uiterlijke vertoning een goed idee om de boel binnensmonds goed bij te houden. Een elektrische tandenborstel kan het verschil maken, alhoewel het zeker niet per se nodig is om elektrisch te poetsen. Zo poets jij je tanden op de beste manier, of je dat nu elektrisch of met de hand doet.

Ook elektrisch poetsen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Klassiek poetsen versus elektrisch poetsen

Met een gewone tandenborstel kun je je gebit prima gezond houden, als je tenminste goed poetst. Het laatste decennium is elektrisch poetsen echter flinks gegroeid. De reden is dat de tandenborstel een groot deel van de bewegingen van je overneemt, en je je daar zelf dus niet druk om hoeft te maken. Wie goed poetst kan zijn gebit zowel met een elektrische tandenborstel als met een klassieke borstel prima in order houden. Kwestie van wat je zelf wil, dus.

Hoek van de borstel

Een klassieke tandenborstel moet in een hoek van ongeveer 45 graden op je tandvlees staan. Je tandvlees is delicaat spul, dus een verkeerde hoek kan voor beschadigingen zorgen. Bij een elektrische tandenborstel hoef je je iets minder zorgen te maken om de hoek, zolang je maar overal komt. Vraag bij je volgende bezoekje aan de tandarts vooral even wat de ideale poetshoek is, dan weet je het voortaan voor altijd zeker.

Poetsbewegingen

Bij het tandenpoetsen is het belangrijk dat je zowel de buitenkant, de bovenkant als de binnenkant van de tanden meepakt. Vergeet ook niet je tandvlees mee te nemen (niet te hard drukken!). Met een elektrsiche tandenborstel geldt precies hetzelfde: zorg dat je je hele tand meeneemt, ongeveer een paar seconden per tand. Als je elektrische tandenborstel over een eigen bewegingsmechaniek beschikt, hoef je zelf minder heen en weer te gaan. En vergeet die achterste tanden niet!

Druk en duur

Een groot voordeel van de elektrische tandenborstel is dat er vaak een ingebouwde klok en meestal een druksensor in zit. Op die manier weet je zeker dat je altijd minstens twee minuten poetst (dertig seconden per ‘hoek’, zonder dat je er zelf op hoeft te letten. De druksensor geeft je een signaal wanneer je te hard poetst: dat kan je tandvlees beschadigen, en bovendien gaan de borstels minder lang mee. Het is bewezen dat een elektrische tandenborstel in dezelfde tijd meer tandplak verwijdert dan een klassieke borstel.