Zo onderhoud je je E-bike in de winter

Je elektrische fiets gebruik je natuurlijk vooral in de lente en zomer, maar ook in de winter kan een rondje fietsen heerlijk zijn. Dan is het wel zo fijn als je e-bike ook daadwerkelijk winterklaar is. In dit artikel geven we je tips over hoe je je elektrische fiets klaarstoomt in de winter, of dat nu via de fietsenmaker of je eigen kluskunsten is.

Ook in de winter lekker buiten fietsen? Dat kan!

Bekijk

Servicebeurt door de fietsenmaker

Sowieso is een grote beurt af en toe een goed idee, maar tijdens de wintermaanden kan de fietsenmaker je reddende engel zijn. De fietsenmaker kijkt goed naar zaken als je remmen, je banden en je verlichting, alle drie niet onbelangrijk. Ook de bewegende onderdelen invetten kan een goed idee zijn. Een flinke beurt door de fietsenmaker kost zo’n 50 tot 75 euro, afhankelijk van wat eraan moet gebeuren en bij welke fietsenmaker je je e-bike onderbrengt.

E-bike zelf onderhouden

Ben je zelf een begenadigd klusser? Dan draai je je hand ook vast niet om voor een servicebeurt aan je elektrische fiets. Ook hier geldt: check vooral je remmen, verlichting en je banden. Je kunt er ook voor kiezen om winterbanden te aan te schaffen: net als bij de auto geven winterbanden je meer grip als het glad is, al slijten ze wel sneller bij normale weersomstandigheden. Ook je accu is belangrijk, daarover in de volgende alinea meer.

Accu in de winter

Je accu is letterlijk de motor van je elektrische fiets, dus die wil je goed verzorgen. Zorg dat je de accu altijd op een plek bewaart waar het warmer dan 10 graden Celsius is. Als je accu goed koud is na een winters fietstochtje, laat hem dan eerst een halfuurtje opwarmen voor je hem oplaadt. Je kunt ook een beschermhoes aanschaffen. Als je verwacht een tijdje niet gaat fietsen, laad de accu dan eerst voor meer dan de helft op voor je ‘m opbergt.

E-bike toch gebruiken in de winter

Je e-bike kun je prima gebruiken in de winter, als je er maar voor zorgt dat je hem weer schoon en warm opbergt, in elk geval de accu. Let erop dat je met een e-bike harder gaat dan op een gewone fiets, en dat gladde wegen dus nog gevaarlijker kunnen zijn. Met winterbanden heb je meer grip, dus dat kan een goede keuze zijn. Haal ze er wel weer af als het weer lente wordt, want je wil je winterbanden volgend jaar ook nog kunnen gebruiken.