Tips voor het opladen van je e-bike accu

Van alle onderdelen van een elektrische fiets is de accu het meest gevoelig voor slijtage. Grote kans dat je ergens tijdens de levensduur van je e-bike een nieuwe accu nodig hebt. Maar er zijn genoeg dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je accu zo lang mogelijk meegaat. In dit artikel leggen we aan het uit wat je kunt doen.

Elektrische fiets kopen of offerte aanvragen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Van de lader

Het is verleidelijk je elektrische fiets aan de lader te hangen als je ‘m niet gebruikt, maar dat is geen goed idee. Sommige opladers, vooral de iets oudere modellen, hebben geen functie die automatisch stopt als de accu vol is. Trek bij zulke laders de stekker uit het stopcontact als de accu vol is, anders kan dat een nadelig effect hebben op de levensduur. Slimme adapters stoppen wel automatisch met laden, een beetje zoals de oplader van je smartphone ook doet.

Helemaal leeg

Een lege accu is onhandig, maar het kan zelfs nadelig zijn voor de levensduur ervan. Een accu helemaal leegmaken, ook wel diepontlading genoemd, kan schadelijk zijn. Laad je accu eerst op voor je je elektrische fiets opbergt voor de winter, anders kan het zijn dat je ‘m de volgende lente niet meer goed aan de praat krijgt. Ookde accu opladen na een lange fietstocht is een goed idee, ook als je niet meteen de volgende dag weer opstapt.

Temperatuur

De temperatuur in de schuur, bijkeuken of waar je je elektsische fiets ook neerzet, is erg belangrijk voor de accu. Zowel kou als warmte is slecht voor de accu. Haal de accu voor de zekerheid uit de fiets als je ‘m niet gebruikt, helemaal in de koude wintermaanden. Je kunt je fiets het beste in een ruimte min of meer op kamertemperatuur zetten, dat is het beste voor de accu. Een accu in het frame of op de bagagedrager is in principe altijd uitneembaar.

Nieuwe of revisie

Een nieuwe accu kopen is soms de enige optie, maar voor het zover is, kun je je accu ook laten reviseren. Fietsenmakers kunnen de accu doornemen om te kijken hoe het met de capaciteit gesteld is, en kunnen zelfs wat doen om wat meer capaciteit uit je bestaande accu te houden. In het testrapport tsata precies of je een nieuwe accu nodig hebt of niet. Duurt het opladen langer dan normaal of raakt je accu sneller leeg? Dan is het tijd om even langs de fietsenmaker te gaan.