Routes plannen voor een fietstocht met je e-bike

Met TomTom en Google Maps kun je prima routes plannen, maar ze zijn wel voornamelijk gericht op gebruik in de auto. Wil je echte pareltjes van fietsroutes gaan plannen, dan is er nu de app van de Fietsersbond. Daarmee plan je in een handomdraai een prachtige fietsroute, ook voor een rondje op je elektrische fiets.

Ook op zoek naar een e-bike? Bekijk de mogelijkheden

Bekijk

Echte fietsroutes

Nederland heeft bijna 40.000 kilometer fietspad. Het is dus niet zo gek dat Google Maps, TomTom en andere routeplanner-apps, voornamelijk gemaakt voor gebruik in de auto, niet altijd precies van de hoed en de rand weten. De snelste fietsroute is niet altijd de handigste, wegafsluitingen worden niet altijd gemeden en de kwaliteit van het wegdek wordt genegeerd. De app van de Fietsersbond houdt wél rekening met al deze zaken, en zelfs met nog meer!

App of website?

De routeplanner op de website van de Fietsersbond bestond al een tijdje, en is al jarenlang populair onder veel (elektrische) fietsers. Sinds kort bestaat er ook een app voor Android en iOS, zodat je ook makkelijk onderweg je route kunt bekijken of aanpassen. Het voordeel van de app is dat de locatie van je smartphone als startpunt van je route wordt gebruikt, zodat je dat niet meer zelf hoeft in te vullen. Ook handig als je hopeloos verdwaald bent, trouwens.

Routeplanner of rondje?

De app (en ook de website) hebben de functie van een routeplanner, voor als je daadwerkelijk ergens naartoe gaat, maar ook rondjesfietsers komen aan hun trekken. Met de functie Fietsrondje geef je je vertrekpunt op en voer je een maximale lengte in. De app berekent dan een mooie fietsroute voor je, die je naar hartenlust kunt aanpassen. Zo kun je fietsroutes plannen tot wel 150 (via de app) of 250 kilometer (via de website).

Routes exporteren

Heb je een mooie fietsroute gevonden die je nog wel eens wil rijden? Via de website kun je de route uitprinten, maar je kunt de route ook als GPS-bestand exporteren. Zo kun je hem later opnieuw in de app inladen. Handig is dat je GPS-bestanden ook in je bestaande fietscomputer kunt inladen, om hem bijvoorbeeld op je racefiets te fietsen. Op deze manier kun je ook snel en makkelijk fietsroutes delen met anderen.