Hoe voorkom je zadelpijn op je e-bike?

Iedereen die wel eens gefietst heeft, weet dat zadelpijn enorm vervelend is. Voorkomen is in dit geval veel wenselijker dan genezen! We vertellen je daarom graag wat je zoal kunt doen om zadelpijn te voorkomen. Waar let je op bij het kopen van een zadel? En hoe stel je je zadel af?

Op zoek naar een nieuwe elektrische fiets?

Bekijk

Wat is zadelpijn?

Voordat we je vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een zadel, eerst nog even een definitie. Wat is zadelpijn eigenlijk? Zadelpijn is een verzamelterm voor pijn rondom het zitvlak. Soms kun je zadelpijn ervaren door wrijving tussen je huid en het zadel. In dat geval kun je kijken naar een andere (fiets)broek en een crème gebruiken. Meestal heeft zadelpijn echter te maken met pijnlijke zitbotjes en/of pijn rond je schaambeen. In dat geval is het zaak om je zadel onder de loep te nemen.

Kies het beste fietszadel

Een goed zittend zadel is onmisbaar bij het voorkomen van zadelpijn. Het beste zadel is een zadel dat je zitbotjes zo goed mogelijk ondersteunt en je schaambeen ontlast. * Hoe langer je op de fiets zit, hoe meer baat je waarschijnlijk zult hebben bij een harder zadel. * Hoe sportiever je fietshouding is – hoe verder je bekken naar voren gekanteld staat – hoe smaller het zadel mag zijn. * Omdat het bekken van een vrouw breder is, biedt een breder zadel vaak betere ondersteuning. * Ervaar je druk op je schaambeen? Kies dan voor een zadel met een uitsparing.

Een zadelmeting laten uitvoeren

Er zijn talloze zadels om uit te kiezen. Zelfs met bovenstaande aandachtspunten in je achterhoofd kan het best lastig zijn om het perfecte exemplaar te vinden. Kun je wel een beetje hulp gebruiken? Je zou in dat geval een zadelmeting kunnen laten uitvoeren bij een fietsenwinkel. Tijdens zo’n zadelmeting worden je zitbotjes opgemeten. Zoals we hierboven al aangeven, is het belangrijk om die botjes zo goed mogelijk te ondersteunen. Je wilt dat de druk van je zadel zoveel mogelijk op je zitbotjes rust en niet op de zenuwen en pezen eromheen. Een zadelmeting kan hierbij helpen.

Het afstellen van je fietszadel

Heb je het perfecte zadel gevonden? Dan is het tijd deze zo goed mogelijk af te stellen. Probeer om te beginnen zadel zo horizontaal mogelijk af te stellen. Daarnaast is ook de hoogte van belang. De vuistregel is dat je been tijdens maximale strekking licht gebogen moet zijn. Tot slot dan nog de afstand tot het stuur. Je kunt dit controleren door je ellenboog tegen de punt van het zadel te zetten. Komt je (gebalde) hand nu tegen het stuur? Dan staat je zadel goed afgesteld.