E-reader-schermen uitgelegd: e-ink, kleur en verlichting

Een e-reader is een fijne metgezel, zowel op vakantie, in het openbaar vervoer als thuis op de bank. Als je veel leest, ben je lange tijd naar het scherm aan het staren. Daarom moet je het scherm kiezen dat het beste bij jou past. In dit artikel lees je alles over e-ink, kleurenschermen en schermverlichting.

Op zoek naar een e-reader? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is e-ink?

E-ink staat voor elektronische inkt. Binnenin de e-reader zitten talloze balletjes, die kunnen ronddraaien. Bij een e-ink-scherm zijn de balletjes aan de ene kant zwart, en aan de andere kant kleurloos. Door een elektrisch signaal kunnen de balletjes omdraaien, en dus ‘aan’ gaan staan. Het grote voordeel tegenover een gewoon scherm is dat er alleen energie wordt verbruikt als het balletje omdraait. Op die manier verbruikt het e-ink-scherm veel minder energie, en kun je soms wel weken op een acculading doen.

Kleurenscherm

De eerste generaties e-readers hadden allemaal een zwart-wit-scherm, maar tegenwoordig zijn er ook e-readers met kleurenscherm op de markt. Handig voor als je bijvoorbeeld van stripboeken houdt, maar ook gewoon de kaft van een roman kun je op die manier in kleur bekijken. Ook voor kinderboeken is een kleurenscherm een fijne optie. E-readers met kleurenscherm zijn doorgaans wat duurder dan de versie met een zwart-wit-scherm.

fcnjirpdbeog1mv3kt5t

Overdag werken e-readers met een gewoon e-ink-scherm prima, maar als je ook ‘s avonds of juist in de felle zon wil lezen, is schermverlichting een belangrijke optie. Het licht wordt van achteruit op het scherm geschenen, zodat het contrast tussen de letters en de achtergrond groter wordt. Het licht dat gebruikt wordt is minder fel dan dat op je smartphone, dus je kunt het prima gebruiken voor het slapengaan. Denk er wel om dat de batterij sneller leegraakt als je de e-reader vaak met een fel verlicht scherm gebruikt.

E-reader kopen?

Welke e-reader moet je kopen? Dat hangt af van wat je ermee wil gaan doen. Lees je alleen soms ‘s avonds op de bank? Dan kun je al voro minder dan honderd euro een prima apparaat kopen. Maar er zijn ook e-readers van eer dan tweehonderd euro. Die hebben functies als schermverlichting of een kleurenscherm, en vaak een wat luxere uitstraling. Op Kieskeurig.nl kun je alle e-readers met elkaar vergelijken. Gebruik de filteropties om jouw voorkeuren aan te geven.