Dashcam kopen: hier moet je op letten

Een dashcam is een handige toevoeging aan je auto. Het belangrijkste van een dashcam is natuurlijk het vastleggen van wat er onderweg gebeurt, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de verzekering. Maar wist je dat je je dashcam ook in kunt zetten voor het vastleggen van mooie momenten tijdens een roadtrip? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een dashcam.

Dashcam kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Verzekering

Allereerst is je dashcam natuurlijk een ideaal middel om vervelende momenten onderweg vast te leggen voor de verzekering. Zo kun je makkelijk bewijzen dat jij je aan de verkeersregels hield, mocht je onverhoopt betrokken raken bij een ongeval. Verzekeringsmaatschappijen kunnen de beelden gebruiken en de schade op de dader verhalen, in plaats van op jou. Het hoeft zeker niet per se, maar ook in dit geval is voorkomen nog altijd een stuk beter dan genezen.

Roadtrip

Maar een dashcam hoeft niet alleen vervelende momenten vast te leggen. Ga je op vakantie? Vergeet dan ook je dashcam niet. Je kunt prachtige beelden maken van je ritje door de Alpen, met de haarspeldbochten en de besneeuwde bergtoppen, en Route 66 wordt opeens de achtergrond van je eigen film. Achteraf kun je je ritje met een videobewerkingsprogramma versnellen en er een leuk muziekje onder zetten. Zo monteer je je op papier saaie ritje tot je eigen scène.

Merken

Er zijn veel bedrijven die dashcams maken, van grote spelers tot kleine Aziatische start-ups. De bekendste dashcams komen tegenwoordig van Mio en Garmin, twee bedrijven die gespecialiseerd zijn in hardware voor onderweg. Maar ook grote bedrijven als Nikkei en Philips, die we kennen uit de fotografiewereld, maken dashcams, net als Xiaomi, vooral bekend van smartphones. Qua hardware verschillen ze niet erg veel, dus kies vooral een merk dat je fijn vindt.

Dashcam kopen

Ga je een dashcam kopen? Dan moet je op nog een paar dingen letten. Ten eerste de stroomtoevoer: sommige dashcams werken op een accu, terwijl andere de sigarettenaansteker of een usb-poort gebruiken. Het is ook handig om aan extra functies als een nachtmodus of automatisch opnemen te denken. En vergeet natuurlijk de prijs niet: de meeste dashcams zijn tussen de 100 en 200 euro, maar er zijn ook goedkopere modellen. Dashcam kopen? Vergelijk ze allemaal op Kieskeurig.nl.