Zelf doen: simpele onderhoudsklusjes voor de CV-ketel

Doe zelf regelmatig klein onderhoud aan de CV-ketel. Je verkleint zo de kans op storingen en optimaliseert het rendement van de verwarming. Bovendien gaat een zorgvuldig onderhouden CV-ketel langer mee. De onderhoudsklussen in dit artikel kun je makkelijk zelf uitvoeren.

Op zoek naar een goedkope CV-ketel? Bekijk het aanbod

Bekijk

Waterdruk checken en water bijvullen

De waterdruk is een belangrijke indicator voor een juiste werking van de CV-ketel. Misschien merk je op een dag dat er een zachte warmwaterstraal uit de kraan of douche komt. Vermoedelijk is de waterdruk van je CV-ketel dan te laag. Idealiter geeft de waterdrukmeter een waarde aan van tussen de 1,5 en 2 bar. Een hogere druk veroorzaakt mogelijk een defect aan de pomp, de leidingen en/of het expansievat. Is de waterdruk lager dan 1,5 bar? Vul de ketel dan bij tot een waterdruk van 2 bar. Verbind hiervoor de vulslang met de waterkraan en het waterinvoerpunt van de CV-ketel.

Ontluchten

Voor een hoog rendement is het verstandig om je CV-installatie regelmatig te ontluchten. Verdrijf zo mogelijke luchtbellen, zodat het warme CV-water vrij door de leidingen en radiatoren kan stromen. Je voorkomt bovendien ook tikkende en borrelende geluiden. Ontluchten is eenvoudig. Selecteer op de thermostaat een lage temperatuur, zodat de CV-ketel afslaat. Na even wachten draai je de radiatorknoppen volledig dicht. Maak met een speciaal sleuteltje het ontluchtingsventiel van de radiator open en laat lucht ontsnappen. Zodra je water ziet, draai je het ontluchtingsventiel weer dicht. Doe dit bij elke radiator in huis. Draai na afloop de radiatorknoppen weer open.

Batterijen thermostaat vervangen

Heb je een CV-ketel met een draadloze thermostaat? Vervang dan hiervan tijdig de batterijen. Wanneer de penlites namelijk (bijna) leeg zijn, geeft de kamerthermostaat geen seintje aan de CV-ketel. Kortom, de verwarming krijgt dan geen opdracht om de temperatuur in huis te verhogen. In dat geval kun je overigens nog wél warm water aftappen. In een draadloze thermostaat passen over het algemeen twee AA-batterijen. Zorg dat je die altijd op voorraad hebt.

Storingscode opschrijven

Raakt de CV-ketel op leeftijd, dan neemt de kans op storingen toe. Schrijf een storingscode altijd meteen op. Je weet namelijk niet zeker of deze code consequent in het display blijft staan. Zoek in de handleiding of op internet de betekenis van de storingscode op. Misschien is er een onderdeel defect. Voor een eventuele reparatie roep je de hulp van een verwarmingsmonteur in. Soms helpt het om de CV-ketel te resetten. Het verwarmingstoestel bevat hiervoor veelal een speciale knop. Druk hierop enkele seconden om het apparaat te resetten.