Wat betekent het koppel van een boormachine?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe boormachine kom je er snel achter dat het kiezen van de juiste boormachine voor jouw klus zo simpel nog niet is... Er zijn verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden, waaronder koppel. We vertellen je graag wat hiermee bedoeld wordt.

Op zoek naar een nieuwe boormachine? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is koppel?

Met koppel drukken we de kracht uit waarmee de boor ronddraait. Je snapt dat koppel daarom ook wel eens de draaikracht wordt genoemd. Hoe hoger het koppel, hoe krachtiger de boor ronddraait. In de praktijk betekent koppel zoveel als de kracht om een schroef in het materiaal te draaien of er een gat in te boren. Dat betekent concreet dat je grotere gaten kunt boren, met harder materiaal kunt werken en langere schroeven in kunt draaien. Koppel wordt uitgedrukt in Newtonmeter, afgekort als Nm.

Koppel kiezen

Zoals gezegd gebruik je dus een hoger koppel als je in een harder materiaal wilt boren of wilt schroeven. Stel dat je een schroef in een harde houtsoort wilt draaien. In dat geval kies je voor een hoger koppel dan wanneer je een schroef in een gipsplaat of een ander zachter materiaal wilt draaien. Met een hoger koppel schiet die schroef zo door de gipsplaat heen en loop je het risico dat je bitje doordraait. Er zit in dat geval namelijk te veel draaikracht achter. Wanneer je wilt werken in een zachter materiaal kies je daarom voor een lager koppel.

Koppel instellen

Heeft je boormachine een ring met cijfers achter de boorkop die je kunt draaien? Met deze ring kun je handmatig het koppel instellen. Hoe hoger het getal dat je selecteert, hoe hoger het koppel. Sommige boormachines hebben in plaats van zo’n draaiende ring een knop waarmee je twee aparte standen kunt selecteren: de ene stand is een stand met een hoog koppel, de andere stand is een stand met een laag koppel. In de handleiding van je boormachine kun je meer vinden over de standen en de corresponderende hoeveelheid koppel.

Hoeveel koppel heb je nodig?

Misschien denk je dat een hoger koppel altijd beter is, zoals gezegd is de hoeveelheid koppel die je nodig hebt afhankelijk van de klus die je wilt uitvoeren. Ga je voornamelijk lichte werkzaamheden uitvoeren? Dan is een koppel tot 25 Nm ruim voldoende. Sowieso volstaat een koppel van zo’n 40 Nm voor de meeste klussen in en rondom huis. Een hoger koppel is eigenlijk alleen nodig voor professionele klussen. Goed om te weten: met een hoog koppel kun je je boormachine bijvoorbeeld ook gebruiken om kleine hoeveelheden cement te mengen.