Hier moet je op letten bij het kopen van een boormachine

Bouwvak of niet, klussen kan altijd. En een apparaat dat absoluut niet mag ontbreken in je gereedschapskist is natuurlijk de boormachine. Er is zoveel keuze, dat we begrijpen dat je af en toe de weg een beetje kwijt bent. Waar moet je allemaal op letten als je een boormachine gaat kopen? Wij zoeken het uit.

Toe aan een nieuwe boormachine? Bekijk het aanbod

Bekijk

Accu of kabel?

Boormachines hebben tegenwoordig vaak een accu. Dat is handig, want zo kun je ‘m overal mee naartoe nemen zonder dat je je druk hoeft te maken om een stopcontact, en bovendien kun je lastige plekjes makkelijker bereiken. Vaak krijg je zelfs twee accu’s meegeleverd. Toch heeft ook een bekabelde boormachine z’n voordelen: er kan meer kracht worden geleverd, dus voor zware klussen als het boren in beton is een accuboormachine niet zo geschikt.

Combinatie

Een boormachine is sowieso al meer dan een alleen boormachine: in vrijwel alle gevallen kun je hem in een handomdraai veranderen in een schroefmachine. Zo heb je maar één apparaat nodig voor al je klussen in huis. Er zijn ook schroefmachines die je als boormachine kunt gebruiken, maar echte boormachines hebben vaak wat meer power nodig. Denk er dus over na om een setje opzetstukjes aan te schaffen bij je boormachine, dan kan je die schroevendraaier ook laten liggen.

Merken

Elk zichzelf respecterend klusmerk heeft wel een aantal boormachines in het assortiment - zo niet tientallen. Makita spant de kroon, met maar liefst 500 verschillende boormachines op Kieskeurig.nl, maar ook andere bekende merken als Bosch, DeWalt, Powerplus en Black&Decker zijn favoriet. Qua werking lijken ze natuurlijk veel op elkaar, dus in de praktijk hoef je je er niet al te druk om te maken, maar als je al een merkvoorkeur hebt, heb je waarschijnlijk keuze genoeg.

Boormachine kopen

Ga je een boormachine kopen? Het vermogen is iets om rekening mee te houden: hoe hoger het vermogen, des te zwaarder de taken die je kunt uitvoeren. Je kunt ook kijken naar het maximale koppel, oftewel de kracht waarmee de boorkop kan ronddraaien. Natuurlijk is ook de prijs niet onbelangrijk: Vanaf zo’n zeventig euro zijn er prima boormachines te koop, maar je kunt ook een veelvoud daarvan uitgeven. Wat voor jou de beste boormachine is, vind je op Kieskeurig.nl.