Tips voor het kopen van een bladblazer

Het is nog volop zomer, maar de eerste bladeren beginnen te vallen en voor je het weet ligt je tuin er vol mee. Een bladblazer is dan een uitkomst. Maar wat voor soort bladblazer koop je? Ga je voor elektrisch, benzine of een accu? En wil je ook een zuig- en versnipperfunctie hebben? In dit artikel geven we de beste tips voor het kopen van een nieuwe bladblazer.

Toe aan een bladblazer? Bekijk het aanbod

Bekijk

Benzine, elektrisch of accu

De eerste bladblazers werkten vooral op benzine. Dat betekent dat ze behoorlijk krachtig waren, maar op benzine aangedreven bladblazers maken ook meer lawaai, en de kunnen behoorlijk stinken. Elektrische bladblazers zijn dan een uitkomst: je plugt de stekker in het stopcontact en kunt aan de slag. Sommige bladblazers hebben zelfs een accu zodat je ze draadloos kunt gebruiken. Welke het beste bij jou past, hangt af van wat je er precies mee gaat doen.

Zuigen en versnipperen

Sommige bladblazers, tegenwoordig steeds meer, hebben niet alleen een blaasfunctie, maar ook een zuigfunctie. Handig als je de buurman te vriend wil houden of de bladeren voor iets anders wil gebruiken. Vaak is er dan ook een versnipperfunctie aanwezig die de bladeren fijnmaalt voor ze de opvangzak in verdwijnen. De bladerresten kun je dan gebruiken als compost, bijvoorbeeld. Denk goed na of je zo’n zuigfunctie nodig hebt, en check goed de specificaties.

Blaassnelheid

De blaassnelheid bepaalt hoe snel de lucht uit je bladblazer komt. Veel bladblazers hebben een maximale capaciteit van tussen de 200 en 300 kilometer per uur. Er zijn modellen die boven de 300 kilometer per uur uitkomen, maar die zijn schaars, en zijn vaak een stuk duurder. Ook onder de 200 kilometer per uur vind je ze, en vaak is dat ook nog eens ruim voldoende. Heb je een uitgebreide tuin? Ga dan voor een bladblazer met variabele snelheid, zodat je hem tijdens het tuinieren kunt aanpassen.

Bladblazer kopen

Los van bovenstaande zaken zijn er nog een paar dingen waar je op moet letten. Heb je bijvoorbeeld een merkvoorkeur? Bekende fabrikanten zijn Malika, Bosch, Gardena, Black&Decker en DeWalt. Het gewicht is ook belangrijk, vooral als je hem veel en vaak gaat gebruiken. De prijs is natuurlijk ook iets om op te letten. Op Kieskeurig.nl vergelijk je alle bladblazers snel en makkelijk met elkaar. Gebruik de filters aan de linkerkant om jouw ideale bladblazer te vinden.