Kies een passende babyfoon

Babyfoons zijn er in diverse uitvoeringen. Welke je kiest, is vooral afhankelijk van je (thuis)situatie. En onder meer de daarbij behorende te overbruggen afstand. Ook privacy kan een meewegende factor zijn.

Kies een passende babyfoon

Bekijk

Wat kun je er mee?

Een babyfoon. De ene ouder zweert erbij, de ander gelooft het wel. Of een babyfoon echt nut heeft? Die conclusie laten we wijselijk aan jou over. Denk je dat het een handig apparaat is, dan is er tegenwoordig flink wat keuze. Zo zijn er modellen met camera en zonder, met en zonder terugspreekmogelijheid en met groter of kleiner bereik. Ze hebben allemaal gemeen dat je je baby kunt horen. Daarvoor beschikt de zender over tenminste een microfoon, die bij voorkeur de zender alleen inschakelt als er daadwerkelijk iets te horen valt. In de meest simpele uitvoering kun je alleen luisteren en verder niks terugzeggen. Dat betekent – oh ramp – dat je in geval van verontrustende geluiden uit de luie stoel moet komen om lijfelijk een kijkje te nemen. Een terugpraatfunctie helpt misschien om baby te kalmeren zonder uit de stoel te komen. Een camera in de zender zorgt ervoor dat je baby ook kunt observeren. Meestal ook ’s nachts, omdat dergelijke camera’s veelal over een sterke infrarood lichtbron beschikken.

Digitaal of analoog

Babyfoons die werken met het digitale DECT-protocol zijn wat duurder dan de standaard analoge types. Maar DECT betekent wel een betere geluidskwaliteit, terwijl ook afluisteren met een simpele scanner niet mogelijk is. Maar afluisteren is ook weer niet ónmogelijk voor echt kwaadwillenden! Alle analoge babyfoons zijn met eenvoudige middelen afluisterbaar. Dat is iets wat je je heel goed moet realiseren als je baby in de buurt van de woonkamer ligt waar jij wellicht een privégesprek voert. Wel geldt dat het bereik van een DECT-babyfoon iets kleiner is dan van een analoog exemplaar. Waarbij de geluidskwaliteit dan vaak weer net wat minder is van laatstgenoemde. Er zijn ook babyfoons die bedoeld zijn voor langere afstanden en gebruik maken van PMR-frequenties. Dat zijn kanalen die met name door burgerradio’s gebruikt worden, de moderne variant van de aloude ‘walkie talkie’. Ook heel makkelijk afluisterbaar, maar wel met een groter bereik. Tot slot zijn er nog babyfoons die via wifi werken. Die zijn het veiligst, want niet afluisterbaar.

Babyfoon als app

Je kunt ook eens op zoek gaan naar een babyfoon-app in de app store van je mobiele telefoon. Zo’n app kan handig zijn, al moet je – zeker in de Android app-store – altijd bedacht zijn op meeluisterende en kijkende makers. Laat apps van Chinese of Russische makelij, die met slechte of heel weinig beoordelingen of exemplaren die al jaren niet meer van updates zijn voorzien vooral links liggen. Vanzelfsprekend moet je de app op twee toestellen (eentje mag dan bijvoorbeeld ook een tablet zijn) installeren. Het toestel dat je meeneemt naar bijvoorbeeld de buren moet je aldaar koppelen aan hun wifi-netwerk (als jouw eigen netwerk niet meer bereikbaar is), of je maakt gebruik van mobiel internet. Dat laatste kan afhankelijk van je abonnement net te veel dataverkeer genereren.

Extraatjes en tips

Afhankelijk van het model en merk babyfoon zijn verschillende functies beschikbaar. Check altijd op de verpakking en vergelijk verschillende modellen. Zo zijn er modellen met een ‘huilvolume’-functie die pas bij een bepaald door jou in te stellen volume reageren. Sommige apparaten zijn in staat slaapliedjes af te spelen, kan leuk zijn als jouw kind daar toevallig ‘gevoelig’ voor is. Een model met temperatuurmeting kan praktisch zijn op hete zomerdagen, zo kun je dan zien of het niet té heet wordt voor baby. Gouden tip tot slot: de meeste babyfoons verdwijnen na een tijdje op zolder om vergeten te worden. Vraag vrienden en familie of ze zo’n in onbruik geraakt ding hebben liggen. Of neus eens op Marktplaats of eBay. Scheelt je weer geld, plus goed voor het milieu!