Verschil tussen merkcartridge en klooncartridge?

Printerfabrikanten zien het liefst dat je voor originele cartridges kiest. Vaak zijn deze echter een stuk duurder dan zogenoemde klooncartridges. Wat we hiermee bedoelen en of het een verstandige keuze is, lees je in dit artikel.

Een printer kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Verdienmodel printerfabrikanten

De meeste printerfabrikanten maken de grootste winst op het verkopen van inkt, en niet op de verkoop van printers zelf. Wat heet: de printer zelf is vaak heel goedkoop. De winst zit in de inkt die je keer op keer moet kopen. Dat geldt in het bijzonder voor kleurcartridges. Omdat originele cartridges van fabrikanten best duur zijn, kiezen veel mensen voor alternatieven, zoals klooncartridges.

Wat zijn klooncartridges en waarin verschillen ze van originele cartridges?

Klooncartridges zijn cartridges die gemaakt zijn door een andere fabrikant dan de fabrikant van je printer. In de praktijk blijkt er amper verschil te zijn tussen klooncartridges en originele cartridges van de printerfabrikant. Onderzoek laat zien dat klooncartridges vaak ook prima kwaliteit leveren. Wel zijn er grote verschillen tussen merken. Verdiep je daar dus goed in voordat goedkoop toch duurkoop wordt!

Zitten er risico's aan het gebruik van klooncartridges?

Printerfabrikanten zien het liefst dat je inkt van hen gebruikt. Daarom maken ze het gebruik van cartridges van andere merken zo moeilijk mogelijk. Zo kan het zijn dat je printer een foutmelding geeft als je een klooncartridge gebruikt. Over het algemeen kent het gebruik van klooncartridges echter geen groot risico. Wel kunnen slechte cartridges je printer beschadigen. Het is daarom belangrijk om je cartridges te kopen bij een betrouwbare winkel.

Cartridges via een abonnement verstandig?

Sommige fabrikanten bieden een abonnement aan. Je betaalt hierbij voor het aantal pagina's dat je print. Hoeveel inkt of cartridges je verbruikt, maakt niet uit. Handig aan zo’n abonnement is dat je printer automatisch nieuwe cartridges bestelt als de oude op dreigen te raken. Of het financieel verstandig is om een abonnement af te sluiten, is geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie. In lang niet alle gevallen is het de voordeligste optie.