Informatie over zagen

Een zaag is een werktuig om sleuven te creëren in een materiaal. Ook kunnen hiermee objecten doorkliefd worden of figuren gemaakt. Een zaag is een van de oudste werktuigen van de mens. In het verre verleden werden zagen al gebruikt om handzame stukken uit bomen te zagen voor het gebruik als brandstof voor vuur.

Zaag

Enkele soorten zagen worden in de praktijk het meest gebruikt.
De bekendste is natuurlijk de handzaag. Dit is de bekende zaag met kunststof of houten handvat en een metalen blad. Handzagen zijn verkrijgbaar voor veel voorkomende soorten materiaal. Het meest komen we de handzaag voor hout tegen. De grootte van de tanden en de afstand tussen de tanden bepaalt in welk soort hout er gezaagd kan worden.
Daarnaast is de ijzerzaag veel gebruikt. Een ijzerzaag heeft meestal een veel smaller zaagblad met heel kleine tandjes. Dit smalle zaagblad moet op spanning gehouden worden door het frame van de zaag.
Tenslotte kennen we ook de figuurzaag. Deze heeft een nog smaller, dunner zaagblad. Hierdoor is de zaag zeer wendbaar en kunnen, zoals de naam al suggereert, figuren uit hout worden gezaagd.

Naast deze zagen kennen we bijvoorbeeld nog de beugelzaag, boomzaag, draadzaag, gatenzaag, kapzaag, lintzaag, spanzaag en trekzaag. Alle met hun eigen specifieke toepassingsgebied.

Bekijk alle Zagen

Beste zagen
Populairste zagen